27 Octombrie 2008

Majorarea salariilor in sistemul bugetar si efectele asupra pietei de capital



Prabusirea pietelor externe a dezlantuit in sedinta de vineri scaderi agresive pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dar promulgarea legii de majorare a salariilor profesorilor va avea pe termen lung repercusiuni mult mai nocive pentru piata de capital.

"Analizand pe termen lung decizia presedintelui, fireste ca stirea este una proasta pentru Bursa, deoarece are un impact asupra economiei, rasfrangandu-se apoi asupra mai multor sectoare, printre care si asupra pietei de capital. Probabil Bursa o sa fie afectata de decizia de azi a presedintelui, insa in mod indirect si pe un orizont mai lung de timp", a declarat, citat de NewsIn, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Presedintele Traian Basescu a promulgat vineri legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. El a afirmat ca nepromulgarea legii de majorare a salariilor profesorilor ar fi putut fi interpretata ca o dezicere a sa de "Pactul pentru educatie" si a facut apel catre sindicate sa-si prezinte revendicarile salariale dupa alegeri, dupa instalarea noului Guvern.

"Din punctul meu de vedere tendinta de vineri a pietei se datoreaza in proportie de 95% evolutiei pietelor externe. Impactul stirii privind salariile profesorilor a fost nesemnificativ pentru ca, practic, punctul de pornire al scaderilor de azi a fost inchiderea destul de abrupta a burselor asiatice. Apoi, valul de scaderi a cuprins pietele europene si s-a vazut implicit si pe bursa noastra", a adaugat Nicu Grigoras.

Bursele europene scadeau puternic la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, influentate negativ de ieftinirea petrolului si de asteptarea rezultatelor financiare. Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, se prabusea cu 8,22%, pana la 3.751,83 puncte, cel al pietei germane, DAX, cobora cu 9,14%, la 4.106,69 puncte, in vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, pierdea 8,88%, la nivelul de 3.016,98 puncte.

De asemenea, si Darie Moldovan, agent de bursa al Broker Cluj, e de parere ca principalul factor al prabusirii BVB a fost situatia dificila de pe pietele externe si anticiparile privind piata futures din Statele Unite, despre care se preconiza ca va deschide la un nivel foarte jos.

Dupa promulgarea legii, alte sindicate care reprezinta interesele salariatilor din sistemul bugetar au cerut majorari similare ale salariilor, amenintand cu declansarea unor greve generale daca solicitarile nu le vor fi acceptate de catre Guvern.

Guvernul sustine ca astfel de majorari ar afecta puternic echilibrul bugetar si ar adanci masiv deficitul public.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declarase la inceputul lunii octombrie, in fata valului de solicitari de cresteri salariale, ca majorarea salariilor functionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009, ceea ce ar inseamna incalcarea de catre Romania a prevederilor Tratatului de la Maastricht si chiar punerea in discutie a statului de membru al Uniunii Europene.

Un nivel de 7% al deficitului bugetar este de peste doua ori mai mare decat plafonul de 3% din PIB impus de UE, ca o conditie pentru aderarea la zona euro.



Citeste si