17 Aprilie 2009

Cum lupta bursele dezvoltate impotriva crizei si a platformelor alternative de tranzactionare



Criza financiara globala a micsorat atat veniturile cat si numarul investitorilor de pe pietele de capital dezvoltate, iar sistemele alternative de tranzactionare (MTF) “musca” din cotele de piata a marilor burse. Pentru a reusi sa iasa bine din aceasta perioada, marile burse lanseaza noi produse, iau in calcul afaceri sau formeaza colaborari.

Nasdaq OMX vrea sa ofere facilitati post-tranzactionare

Grupul bursier transatlantic Nasdaq OMX se orienteaza catre afacerile cu operatiuni de post-tranzactionare, in timp ce serviciile de management al riscului au luat amploare pe fondul crizei financiare.

Decizia vine dupa ce institutiile de reglementare doresc ca facilitatile de post-tranzactionare sa cuprinda si o paleta larga de derivate rulate pe piata OTC (Over-The-Counter).

Nasdaq conduce opt mecanisme de post-tranzactionare, printre care se numara International Derivated Clearing Group, ce se ocupa de piata OTC a schimburilor ratelor de dobanza, un sistem pentru bursele nordice si Clearing Nord Pool, ce realizeaza operatiunile de profil pentru derivatele pe energie.

De asemenea, Nasdaq incearca sa lanseze o platforma pentru operatiunile de post-tranzactionare a actiunilor care ar putea sa concureze cu singura institutie de profil din Statele Unite, Deposity Trust & Clearing Corporaton, echivalentul american pentru Depozitarul Central din Romania.


Bursa din Tokyo si Londra au lansat piata alternativa Tokyo AIM

Tokyo AIM este o bursa lansata de Japonia si Anglia pentru a gazdui companii in crestere dar cu capitalizare redusa, pe modelul pietei alternative de investitii din Londra – AIM, fiinf recomandata de oficiali doar investitorilor profesionali.

Deschiderea oficiala a bursei ar putea avea loc in data de 6 mai, iar prima listare poate avea loc in luna iulie, tinta pentru primul an fiind de 10 companii.

“Ne-ar placea sa ajungem la 100 de listari si un prag maxim de rentabilitate in patru ani”, a declarat CEO-ul bursei Tetsutaro Muraki.

Colaborarea vine pe fondul incercarii Bursei din Tokyo de a concura cu operatorii bursieri de peste ocean si pentru sprijinirea volumelor de tranzactionare in cadrul celei de-a doua economii din lume.

Ofertele publice initiale de pe piata din Tokyo s-au redus la cel mai mic nivel din ultima decada, in timp ce capitalizarea bursei a coborat cu mai mult de a treime in ultimele 12 luni, potrivit oficialilor institutiei.

Tokyo AIM este detinuta in proportie de 51% de catre Tokyo Stock Exchange, restul apartinand London Stock Exchange Group Plc.


Deutsche Boerse planuieste sa aduca pe platforma sa actiuni pan-europene si derivate

Cea mai mare bursa din Europa din punctul de vedere al valorii de piata, Deutsche Boerse, vrea sa-si foloseasca actualul sistem de tranzactionare electronic pentru a oferi investitorilor actiuni pan-europene si derivate.

“Xetra International Market se va lansa in cel de-al patrulea trimestru al acestui an si va oferi celor 260 de clienti ai sistemului oportunitatea de a tranzactiona actiuni europene si derivate pe indici si titluri”, a declarat Frank Gerstenschlaeger, membru al Consiliului de Administratie al bursei.

Depozitarul Eurex Clearing va oferi operatiunile de post-tranzactionare.

Xetra International Market va permite tranzactionarea actiunilor companiilor din Franta, Olanda, Italia, Spania si Belgia cuprinse in indicele Dow Jones Stoxx 50. In a doua faza a implementarii programului, investitorii vor avea acces si alte actiuni europene. Potrivit lui Gerstenschlaeger, costurile de tranzactionare vor fi “foarte atractive”.

Bursa germana a lansat, in noiembrie 2008, o platforma Xetra MidPoint prin care investitorii pot tranzactiona ordine mari printr-un sistem electronic ce nu afiseaza preturile de cumparare/vanzare.


Bursa din Varsovia a introdus doi noi indici

Warsaw Stock Exchange a lansat doi noi indici bazat pe indicele blue-chips-urilor, WIG20, – WIG20short si WIG20lev.

WIG20short va reflecta inversul evolutiei activului suport, WIG20. De exemplu, o crestere de 10 puncte a indicelui de baza va insemna o pierdere de 10 puncte pentru WIG20short.

Cel de-al doilea indice, WIG20lev va reflecta o dublare a variatiei indicelui de baza: o crestere cu 10 puncte a WIG20 ca insemna o apreciere cu 20 de puncte al noului instrument.

“Noiile instrumente sunt o completare interesanta a portofoliului de indici ai Bursei din Varsovia. Speram ca institutiile financiare sa fie interesate sa lanseze produse structurate pe indicele WIG20short”, a afirmat, directorul departamentului de produse al bursei, Tomasz Wisniewski.

In prezent, pe bursa poloneza se mai tranzactioneaza si alte instrumente structurate, cum ar fi indicele shortDAX, echivalentul lui WIG short, contracte futures si optiuni pe WIG20.

In primul trimestru al acestui an au fost tranzactionate 87.300 de optiuni pe WIG20 si 2,75 milioane de contracte futures.


Atacul platformelor alternative: Volume de patru ori mai mari in T1 la Chi-X Europe

Deutsche Boerse, Bursa din Londra, NYSE Euronext se confrunta rivalitatea creata de platformele de tranzactionare alternative, cum ar fi Turqouise si Chi-X Europe si Bats.

Noile platforme isi maresc de la luna la luna cota de piata, in principal datorita costurilor de tranzactionare foarte reduse pentru actiunile listate pe principalele piete de capital. Ele au ajuns sa detina si 20% din piata de profil.

Pe platforma Chi-X Europe, lansata la Londra, s-au realizat peste 26,5 milioane de tranzactii in primele trei luni ale anului, comparativ cu 6,6 milioane de tranzactii in aceeasi perioada din 2008.

In prezent, Chi-X este cea de-a doua piata unde se pot tranzactiona actiunile listate pe bursele traditionale de pe London Stock Exchange (LSE), Deutsche Boerse si NYSE Euronext.

CEO-ul bursei, Peter Randall, a declarat ca si-a propus ca in aprilie sa capteze 25% din volumele realizate pe LSE si 15% din tranzactiile realizate pe indicii DAX, CAC40 si al bursei din Amsterdam.

Pe bursa din Londra se realizau 90% din tranzactiile cu actiunile londoneze, inainte de introducerea directivei europene MiFid, insa acum cota a scazut la 58%.




Citeste si