23 Aprilie 2009

Fondul Proprietatea s-ar putea lista printr-o oferta publica secundara



Fondul Proprietatea va fi listat, cel mai probabil, printr-o oferta publica secundara, si nu una initiala, insa in prezent nu se cunoaste valoarea pachetului de actiuni care va fi listat la bursa, a declarat presedintele directoratului FP, Daniela Lulache (foto).
"Cel mai probabil, pentru listarea Fondului Proprietatea, se va face o oferta publica secundara. Nu vedem in viitorul apropiat o imbunatatire a pietei astfel incat valoarea actiunilor din portofoliul Fondului sa creasca la nivelul anului trecut", a spus Lulache, citata de NewsIn.

Ea a adaugat ca "inca nu se cunoaste valoarea pachetului de actiuni ale Fondului Proprietatea care vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB)".

Ideea listarii printr-o oferta publica secundara, efectuata la Ministerul de Finante, fusese deja vehiculata in 2007, de fostul presedinte al Fondului, Alexandru Paunescu.

"Ministerul de Finante, in urma unui raport facut de un intermediar pentru listare, va face o oferta de pret pentru vanzarea unei participatii situate intre 10-20% din capitalul social al Fondului Proprietatea", declara Paunescu, in septembrie 2007, precizand ca detinerea statului ar urma sa ramana, totusi, de cel putin 50%. La sfarsitul lui martie, Ministerul Finantelor detinea 67,39% din capitalul social al Fondului.

O oferta publica secundara presupune listarea unui pachet de actiuni deja existente - in cazul Fondului, din pachetul detinut de Ministerul Finantelor -, fara a fi nevoie de o emisiune de actiuni noi.

Lulache a mai spus, miercuri, ca pana la sfarsitul acestei luni, Executivul va rezolva problema actiunilor subscrise si nevarsate pe care Ministerul Finantelor le detine la Fondul Proprietatea. In prezent, sunt blocate actiuni in valoare de 560 milioane lei, deoarece statul nu a varsat contravaloarea lor.

Luna trecuta, Fondul Proprietatea lua in calcul posibilitatea de a da in judecata Ministerul Finantelor pentru a recupera 560 milioane lei, adica valoarea capitalului social subscris si nevarsat de catre minister, potrivit unor surse apropiate Fondului.

"O alta posibila reglare a capitalului subscris si varsat este ca MFP sa emita o Ordonanta de Urgenta prin care sa anuleze actiunile detinute de stat in contul celor 560 milioane lei", au mai spus sursele.

Pe de alta parte, Agentia Nationala de Integritate, care s-a sesizat in urma articolelor aparute in presa, a dat marti (21 aprilie n.r.) rezolutia in cazul Daniela Lulache, in care se mentioneaza ca nu exista o diferenta nejustificata intre veniturile declarate si valoarea averii dupa numirea in functia de presedinte al directoratului FP.



Citeste si