21 August 2009

Proiectul de regulament al sistemului de conturi globale a fost publicat de CNVM



Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat pe site-ul institutiei proiectul de regulament privind utilizarea sistemului de conturi globale si efectuarea operatiunilor de imprumut pentru vanzarile in lipsa.
Noul proiect prezinta detalii tehnice ale instrumentelor si a institutiilor implicate in piata de capital autohtona - Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central si intermediari.

Sistemul mixt de conturi - globale sau individuale – va fi permis doar pentru companiile listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti. Societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) vor trebui sa deschida un cont house si cel putin unul global pentru clienti.

Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.

Vanzarile in lipsa (short-selling) ce urmeaza a fi incheiate in numele clientilor vor fi realizate in urma unui imprumut de instrumente financiare, cu garantie.

Short-selling-ul presupune vanzarea unei actiuni pe care nu o detii, cu promisiunea de a o “inapoia” la un anumit moment.

Propunerile privind acest proiect pot fi remise arbitrului pietei de capital pana in data de 18 septembrie.



Citeste si