3 Noiembrie 2009

Cum isi impart bancherii 90% din piata de asset management



Piata de asset management locala, inca subdezvoltata si care nu depaseste 1% din Produsul Intern Brut al Romaniei, isi imparte activele inegal. Primii 7 jucatori, singurele banci cu divizii de investitii, detin peste 90% din cota totala, in timp ce felia ramasa se imparte la cele 12 fonduri mutuale independente, conform clasamentului din luna septembrie al AAF. Cum reusesc marii jucatori sa atraga mii de investitori de miliarde de lei?

O piata mica, bantuita de fantomele trecutului?

In luna septembrie erau 140.487 de investitori in fondurile deschise de investitii din Romania, generand active de 2,5 miliarde de lei.

Din 19 administratori de fonduri deschise, primii 7 dupa active si cota de piata sunt diviziile de asset management ale bancilor. Cumulat, fondurile administrate de primii 5 jucatori, Erste, BRD, OTP, Raiffeisen si Banca Transilvania, insumeaza peste 90% din cota toala.

Restul activelor, mai putin de 10%, se impart intre 12 SAI-uri independente, care au luat startul fara avantajul unei sustineri financiare si de renume, de la brandul-mama.

Raportat la tarile vecine, ponderea pietei fondurilor mutuale in PIB sau in optiunile de investitie este extrem de mica.

Mai mult, industria este inca bantuita de “fantoma” FNI-ului si Caritas-ului, pe care romanii cu greu o pot scoate din mentalul lor investitional. Sunt oare diviziile de asset management ocolite de aceasta prejudecata?

Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, considera ca fondurile de investitii recupereaza credibilitatea pierduta pricinuita de scandalurile mentionate, ca urmare a doi factori importanti: alinierea la standardele europene a legislatiei care guverneaza piata fondurilor, protectia investitorului fiind pe primul plan, si intrarea in piata de profil a bancilor importante din Romania (si Europa Centrala si de Est) prin propriile divizii de asset management si accentul pus de acestea pe informarea clientilor.

“Ambii factori influenteaza pozitiv intreaga piata, insa e posibil ca fondurile administrate de societati apartinand grupurilor bancare mentionate, care au o existenta de peste un secol, sa fie considerate de unii clienti mai solide”, explica el.

In acelasi timp, Dragos Neacsu, CEO Erste Asset Management, spune ca piata fondurilor din Romania este acum intr-o cu totul alta faza a evolutiei, comparativ cu anii de inceput, marcati de acele “fantome”.

“In primul rand, evolutiile au fost spre profesionalizarea administratorilor de fonduri, a departamentelor de depozitare si custodie ale bancilor depozitare si, desigur, si in privinta activitatilor de reglementare si supraveghere la nivelul autoritatilor de reglementare”, spune Neacsu.

Dincolo de mentalul colectiv, si el intr-o evolutie continua, operatiunile prin care sunt procesate subscrierile la nivelul administratorului de fond, care au ajuns sa fie de ordinul sutelor sau chiar sa depaseasca o mie intr-o singura zi, au necesitat eforturi substantiale atat in ce priveste infrastructura informatica, formularea procedurilor de lucru, a mecanismelor de control si, nu in ultimul rand, trainingul personalului din front-officeul retelelor bancare si al administratorului de fonduri, continua el.

Radu Hanga, seful BT Asset Management, sustine ideea ca fondurile de investitii administrate de societati membre a unor grupuri financiar-bancare sunt mult favorizate de aceasta apartenenta.

Increderea de care se bucura bancile in randul clientilor si siguranta plasamentelor favorizeaza increderea in reteaua de distributie bancara”, explica Hanga.

Mai mult, in opinia sa, fantomele gen “FNI” si “Caritas” nu ar trebui sa mai existe ca un contra-argument al fondurilor, insa ceea ce este cu adevarat important este numarul de clienti, activele sub administrare si, nu in ultimul rand, transparenta.

“Clientii pot apela oricand la o agentie a bancii a carei program il cunosc, iar operatiunile sunt mult simplificate prin aceasta interfata”, a continuat directorul BT AM.

Oficialii OTP considera ca industria administrarii de active a trecut peste aceste episoade, dovada ca primii jucatori din piata sunt reprezentati de mari grupuri financiar bancare. Un alt semnal pozitiv il reprezinta faptul ca piata fondurilor mutuale urmeaza un trend crescator atat in privinta numarului de investitori, cat si a activelor atrase de la acestia.

Faptul ca in decembrie 2008 activele totale erau de 1.044 milioane lei de la 183.899 investitori, iar pana la nivelul lunii septembrie inclusiv acestea au ajuns la 2.634 milioane lei de la 231.276 investitori arata clar interesul crescut al clientilor, care se orienteaza spre a-si diversifica economiile/ investitiile.

O crestere de 150% in active in aceasta perioada este fara precedent in industria fondurilor de investitii. Topul administratorilor de fonduri este clar dominat de marile grupuri financiar bancare prezente in Romania si este natural sa fie asa, mai ales datorita puterii acestora de distributie, care numara sute de unitati teritoriale”, a declarat Catalin Iancu, presedinte OTP Asset Management Romania.

Dan Nicu, managing director Al BRD AM, crede ca reluarea trecutului acestei industrii trebuie evitata, pentru ca atunci erau alte conditii si, mai ales, o lipsa acuta de reglementari.

“Industria OPCVM a fost relansata incepand cu anii 2003-2004 si putem spune ca a decolat cu adevarat in 2009”, explica el.

Cotele de piata ale societatilor de administrare a investitiilor la 30 Septembrie 2009, dupa activele administrate:


Erste AM: Subscrieri de 800 mil. lei de la inceputul anului

Erste AM avea o cota de 40% din piata si active de 1086,5 milioane lei la finalul lunii septembrie, dominand detasat topul SAI-urilor.

Activele fondurilor administrate de EAM insumeaza 1,3 miliarde lei la finele lunii octombrie 2009, reprezentand o cota de piata de peste 45%, si provin, pe de o parte, din intrarile reprezentate de subscrierile celor peste 50.000 de investitori, a declarat Dragos Neacsu (foto), CEO Erste AM, pentru Wall-Street.

In primele zece luni ale anului, mai mult de 31.500 de investitori nou intrati, alaturi de cei deja existenti, au realizat un volum al subscrierilor nete de circa 800 milioane lei.

“O a doua componenta a activelor fondurilor este formata din cresterile datorate performantei obtinute ca urmare a plasarii sumelor subscrise de investitori de catre managerii de fond ai EAM si care se apropie de 100 milioane de lei de la inceputul anului”, explica Neacsu.

In privinta structurii, majoritatea clientilor, atat numeric (96%), cat si volumic (peste 70%) sunt cei din categoria retail, cu toate segmentele sale: mass market, mass affluent si private banking.

“Alaturi de acestia, aproape o treime din activele fondurilor sunt detinute de investitorii corporate, cu o mare diversitate: fonduri de pensii, societati de asigurari, banci comerciale, alaturi de IMM-uri, ONG-uri, scoli si universitati, institutii de cult etc.”, a explicat seful diviziei de fonduri.

In prezent, principala preocupare a investitorilor nostri, in aceasta perioada, este protectia capitalului investit, cele mai cautate fonduri fiind cel monetar (BCR Monetar) si cel de obligatiuni (BCR Obligatiuni).

Neacsu a mai spus ca in ultimele luni a revenit pe vanzari nete pozitive si fondul diversificat, BCR Dinamic.

“Concurenta nu ar trebui privita exclusiv din perspectiva administrator independent versus administrator parte a unui grup bancar, in opinia mea. In actuala faza de dezvoltare a pietei fondurilor, contributia acestora din urma la aparitia si dezvoltarea dimensiunii retail este o realitate si este un mare pas inainte pentru intreaga piata financiara”, explica seful Erste AM.

In pietele cu un grad ridicat de intermediere financiara, clientul poate avea acces la numeroase produse si servicii financiare, pe langa cele clasice, inclusiv la mai multe familii de fonduri, administrate atat de asset manageri bancari, cat si independenti (asa-numita structura “open architecture”).

“Vom ajunge si noi acolo, in anii ce urmeaza, sunt sigur de asta. In prezent, pentru un investitor in fonduri, distributia prin retele bancare ii permite sa faca operatiuni in intreaga retea (accesibilitate), in conditii de rapiditate si costuri reduse cu transferurile bancare aferente, suportul unei retele de vanzari in continua perfectionare si, nu in ultimul rand, increderea in soliditatea unui grup financiar puternic”, sustine managerul.

Lunile de vara au adus o restructurare a intrarilor in fonduri, cu o crestere semnificativa a proportiei fondurilor de obligatiuni si o usoara reducere a proportiei monetarelor in vanzarile trimestrului trei.

Neacsu se asteapta ca aceasta tendinta sa se mentina si pana la finele anului in curs si la inceputul lui 2010, avand in vedere ca procesul de dezinflatie va continua si dobanzile depozitelor bancare sunt asteptate sa scada in continuare.

“In ce ne priveste, ne asteptam ca la finele anului sa putem spune ca ambele fonduri cu profil scazut de risc administrate de EAM, BCR Monetar si BCR Obligatiuni indeplinesc criteriul cantitativ al unei dimensiuni medii europene (echivalentul a 170m euro). Din punctul de vedere al totalului activelor fondurilor administrate de EAM, ne asteptam sa inchidem anul cu o valoare de circa 400 milioane de euro, de patru ori mai mare decat valoarea consemnata la finele anului 2008”, a declarat managerul.

Mai mult, el este sigur ca lunile si trimestrele care urmeaza vor aduce si structura pietei fondurilor din Romania mai aproape de structura fondurilor asa cum arata ea in regiunea Europei Centrale si de Est, unde fondurile monetare detin o pondere de sub 12%, in timp ce fondurile de obligatiuni au o cota de 45%, iar cele diversificate reprezinta circa 24% din piata.





Raiffeisen AM: Un segment important de persoane juridice

Dupa datele publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF), pentru luna septembrie, Raiffeisen Asset Management are o cota de 23% din piata si active de 632 milioane lei.

Mihail Ion (foto), presedintele RAM, spune ca in baza de clienti a fondului de numara toate categoriile, de la de la persoane fizice cu disponibilitati financiare modeste la clasa medie sau de private banking.

“De asemenea, avem un segment important de clienti persoane juridice, respectiv intreprinderi mici si mijlocii, sau investitori institutionali de tipul societatilor de asigurari, fondurilor de investitii sau fonduri de pensii”, explica el.

Investitorii din Romania, ca si cei din pietele dezvoltate, au in vedere cel putin trei criterii de selectie a unei investitii: randament, risc si lichiditate.

Raiffeisen Asset Management a adus in piata diferite fonduri, de la cele cu investitii pe pietele straine de actiuni, fonduri cu capital protejat, valutare sau singurul fond de investitii cu plasamente in instrumente purtatoare de dobanda denominata in euro. Practic, RAM este singurul administrator prezent pe toate segmentele pietei investitiilor administrate: fonduri deschise, fonduri inchise, fonduri de pensii facultative, portofolii individuale.

“Cele mai cautate fonduri au fost cele cu risc redus, lucru firesc daca tinem seama de apetitul de risc redus al romanilor, dar si de contextul economic actual care reclama prudenta. Sume foarte importante au fost investite in fondul Raiffeisen Monetar, de asemenea, volume semnificative au fost atrase de fondurile Raiffeisen Strategii Valutare si Raiffeisen Confort”, explica Ion.

Piata fondurilor de investitii in Romania este la un nivel foarte redus fata de potentialul acesteia, indiferent de reperul pe care ni-l alegem.

De exemplu, in Romania, fondurile detin sub 1% din activele financiare ale unei familii, in vreme ce in Europa de Est sau Occidentala ponderea fondurilor se situeaza intre 10-20%.

“In consecinta, plecand de la un nivel atat de redus si beneficiind de contextul mai degraba favorabil, exista un singur sens in care piata poate evolua: crestere”, sustine seful RAM.

In ce priveste atitudinea investitorilor, acestia sunt influentati de criza financiara care s-a mutat in economia reala si este resimtita de oricine, iar in acest context investitorii sunt prudenti.

“Chiar si cei care nu au avut contact cu piata de capital si nu au suferit de pe urma scaderii valorii plasamentelor, nu au un apetit la risc semnificativ in aceasta perioada, desi multi au capacitatea de a-si asuma riscuri. Au preferat sa stea departe de piata de capital chiar si in ultimele luni, cand cresterile cotatiilor au fost insemnate”, a conchis Mihail Ion.



BRD AM: Repozitionarea plasamentelor spre expunerea monetara

BRD Asset Management are o cota de 10,6% din piata si active de 285 milioane lei. Dan Nicu (foto), directorul fondului, spune ca activele provin de la investitorii individuali si institutionali ai fondului.

In aceasta perioada mai cautate sunt fondurile mai lichide si cu riscuri diminuate – Simfonia – fond monetar si Concerto – fond de obligatiuni.

In opinia sa, cele mai importante avantaje ale BRD AM in fata unui fond de investitii independent sunt apartenenta la un grup cu o foarte buna expertiza in administrarea de active, in analiza, cercetarea de piata, risc management, si nu in ultimul rand accesul la reteaua de distributie.

Ca schimbari in strategia investitionala, Nicu aminteste prudenta clientilor, ce s-a manifestat in trecerea de la un comportament de consum la unul investitional cu riscuri diminuate si cu lichiditate sporita.

“In ce priveste strategia investitionala a fost realizata o repozitionare a plasamentelor cu subponderarea clasei de actiuni compensate cu supraexpunere pe componenta monetara si de instrumente cu venit fix pentru a asigura o lichiditate sporita a portofoliilor si a exploata oportunitatile din piata monetara”, a declarat Dan Nicu, pentru Wall-Street.




BT AM: Cheia succesului este adresabilitatea si capacitatea de a ajunge la client

Divizia de asset management a Bancii Transilvania avea in septembrie 5,9% cota de piata si administra active de 159 milioane de lei.

Radu Hanga (foto), directorul general al BT Asset Management, admite ca cea mai mare parte a clientilor provin din reteaua de distributie a Bancii Transilvania.

“Randamentele bune inregistrate in acest an faciliteaza relatia cu clientii si atractivitatea produselor de investitii. Beneficiem atat de clienti traditionali ai BT, cat si de cei ai altor banci mai putin satisfacuti de nivelele in scadere ale dobanzilor la depozite, in cautarea de solutii de optimizare a randamentelor”, explica Hanga.

Fondul cel mai cautat in ultima perioada este BT Obligatiuni, un produs fara risc si cu randament potential situat peste nivelul unui depozit standard.

Cu toate acestea, un interes ridicat se remarca si in cazul lui BT Maxim, spune Hanga, expunerea ridicata pe piata actiunilor starnind interes in principal in randul clientilor mai sofisticati, care doresc un portofoliu de actiuni insa nu au timp sau cunostinte necesare unei administrari eficiente.

Principalul avantaj in fata unui administrator de fond independent este reteaua de distributie.

“Un administrator independent fara retea de distributie proprie este dezavantajat in fata unui grup financiar cu renume pe zona bancara si cu peste 500 de unitati in intreaga tara. Cheia succesului este adresabilitatea si capacitatea de a ajunge la client”, explica Hanga.

Un alt avantaj este legat de incredere, increderea in banci contribuie la usurinta vanzarii fondurilor de investitii. Clientii s-au obisnuit in decursul timpului ca bancile universale au in oferta intreaga gama de servicii financiare, nefiind necesara gasirea unui furnizor independent, a mai explicat directorul SAI-ului.

Pentru urmatoarele luni, oficialii BT Asset Management se asteapta la continuarea trendului ascendent al activelor, cu o posibila reorientare a clientilor catre fondurile cu expuneri mai mari pe actiuni, avand in vedere atat trendul ascendent al indicilor de la bursa, dar mai ales scaderea dobanzilor oferite de instrumentele cu venit fix, care este asteptata sa continue pe termen mediu (urmatoarele 6 luni).

Una din principalele schimbari importante din ultimul an a fost cea de atitudine, atat din partea investitorilor, cat si a administratorilor de fonduri a fost concentrarea pe administrarea riscurilor in detrimentul randamentelor, clientii preferand instrumente cu un grad de risc mai scazut, cum sunt fondurile de obligatiuni sau monetare, in timp ce administratorii au devenit mult mai prudenti in achizitiile de actiuni.

“Cu toate acestea, apetitul pentru risc incepe sa revina treptat in piata, clientii noi orientandu-se mai mult catre fonduri diversificate sau chiar dedicate de actiuni, in timp ce administratorii au crescut treptat expunerile pe actiuni listate sau chiar se gandesc sa lanseze fonduri noi dedicate investitiilor bursiere”, a conchis Radu Hanga.



OTP AM: Produsele inovatoare vor creste activele si numarul de clienti

OTP Asset Management Romania are in administrare 5 fonduri de investitii si o cota de piata de 4,3%, situandu-se pe locul 5 in clasamentul administratorilor de fonduri dupa activele in administrare, de 115 milioane lei.

OTP Asset Management Romania este subsidiara a OTP Fund Management si apartine unui mare grup financiar bancar important in Europa Centrala si de Est.

Societatea a lansat in aprilie 2008 primele sale fonduri deschise de investitii, OTP AvantisRO (fond cu investitii preponderent in actiuni), OTP BalansisRO (fond cu un portofoliu diversificat), OTP ComodisRO (fond cu investitii preponderent pe piata monetara), iar in vara anului 2008, OTP AMR a lansat in premiera absoluta un fond inchis cu capital garantat , OTP GarantisRO.

Cel de-al cincilea fond lansat anul acesta in luna iulie, OTP WiseRO este un fond inchis cu capital garantat care acum se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul WRO.

Primul IPO al anului: OTP WiseRO, suprasubscris cu 50%

Activele in administrare sunt rezultatul investitiilor clientilor in aceste fonduri, la sfarsitul lunii septembrie, numarul total de investitori se ridica la 1.628 (atat investitori individuali, cat si persoane juridice).

“Daca analizam perioada pe care o traversam, contextul crizei actuale, atunci este normal sa vedem clienti care se orienteaza catre investitii in fondul OTP ComodisRO, de tip monetar, care ofera in acest moment un randament peste media depozitelor bancare. In plus, acesta ofera lichiditatea si flexibilitatea mult dorita, valente pe care un depozit bancar nu le poate atinge, datorita scadentelor fixe. Investitia recomandata pe termen scurt si caracterizata printr-un risc scazut, datorita plasamentelor in depozite bancare, titluri de stat, instrumente cu venit fix cum ar fi obligatiunile de stat, municipale, corporatiste, toate acestea reprezinta motive clare de investitie in OTP ComodisRO”, a declarat Catalin Iancu (foto), presedinte OTP Asset Management Romania.

In perioada imediat urmatoare, OTP Asset Management doreste sa isi mentina pozitia activa si sa vina in continuare cu produse inovatoare, ceea ce va conduce la o crestere atat a activelor in administrare, cat si a numarului de investitori in fonduri, a mai spus Iancu.

In ultimele luni, o mare parte din investitorii existenti s-au repliat pe investitii in fonduri monetare si de obligatiuni, iar majoritatea celor care au decis sa intre in fonduri le-au ales tot pe acestea care ofera o mai mare siguranta datorita investitiilor in active cu risc scazut.

“Cred ca aceasta a fost mutarea majora a clientilor care si-au dorit investitii ‘safe’ in aceasta perioada”, a mai spus Ianca.





Citeste si