20 Noiembrie 2009

Cum trece un broker mic prin probele de foc ale crizei

Cu un rulaj de 1,7 milioane de lei in luna octombrie si de 10,6 milioane de lei anul trecut, KD Capital Management este unul din micii jucatori de pe piata de brokeraj romaneasca. Intr-un interviu acordat Wall-Street, Silviu Enache, managerul SSIF-ului, vorbeste despre schimbarile suferite de business-ul pe care il conduce sub turbulentele crizei financiare.

Compania nu va fi lichidata de actionari

Turbulentele primului an de criza in zona financiara, cu scaderi de volume si venituri, nu au trecut fara urme in business-urile din aceasta nisa, iar brokerii s-au vazut nevoiti sa isi restranga activitatea, in functie de cererea din piata.

In urma cu un an, asteptarile privind peisajul pietei de capital vizau falimente, disparitii de companii, fuziuni si preluari. Insa, jucatorii au aratat ca sunt flexibili si au reusit sa supravietuiasca probelor de foc ale crizei.

In luna august, in presa de business au aparut zvonuri ca SSIF-ul urmeaza sa fie lichidat de catre actionari, dar au fost dezmintite imediat.

“KD Group isi ajusteaza si optimizeaza situatia la conditiile actuale de piata. Parte a acestui proces o constituie preocuparile legate de gestionarea activitatii de brokeraj. Prin urmare, Grupul analizeaza cu atentie operatiunile si situatia economic-financiara a companiilor pe care le detine in fiecare tara unde este prezent. Nicio decizie cu privire la lichidarea S.S.I.F. KD Capital Management S.A. nu a fost luata. Compania este operationala si nu a fost trimisa nicio scrisoare oficiala propriilor clienti cu privire la lichidarea societatii. Am dori sa subliniem faptul ca interesele clientilor nostri sunt de cea mai mare importanta si ca optimizarea situatiei nu va afecta in niciun fel activele clientilor KD Capital Management S.A.”, anuntau actionarii firmei, printr-un comunicat oficial.

Silviu Enache (foto)
subliniaza ideea ca lichidarea nu a fost niciodata adusa in discutie de catre actionari si ca interesele clientilor vor fi intotdeauna pe primul plan.

Desi rulajele lunare ale companiei sunt mici, Enache spune ca nu il sperie tendinta fostilor mari brokeri institutionali, care in ultima perioada isi indreapta atentia spre zona de retail.

“Este o tendinta majora in piata de brokeraj din intreaga lume, marii brokeri aloca din ce in ce mai multe resurse catre online. Este mult mai usor de vandut, portalurile isi fac treaba si in afara programului”, explica el.

In fapt, SSIF-rile mici sunt precum IMM-urile in economia reala, datorita flexibilitatii si dinamismului de care dau dovada se adapteaza mai usor, testeaza si deschid noi nise ale pietei.

Si KD Capital Management are o platforma online pentru Bursa de Valori Bucuresti si, desi au avut in plan sa se extinda si la Sibex, actionarii companiei considera riscanta zona de derivate.

“Incurajam investitorii sa intre pe online, pentru ca in acest fel economisim si noi resurse de back-office sau front-office iar informarea clientilor este mult mai eficienta”, a mai spus managerul.

Compania este membra a grupului KD, care gestiona in 2008 active in valoare de peste un miliard de euro in tari precum Slovenia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Croatia, Serbia, Muntenegru, Bosnia, Luxemburg, Olanda si Statele Unite ale Americii.

In Romania, grupul a inceput activitatea in 2004 prin SAI KD Investments Romania, compania administrand in prezent fondurile: KD Maximus, KD Optimus si KD Multifond.

Dezvoltarea a continuat in 2005 cu SSIF KD Capital Management avand ca obiectiv principal administrarea de conturi individuale, care ofera si servicii de intermediere a tranzactiilor pe piata de capital si consultanta financiara pentru clientii corporativi si individuali. In 2006 a fost autorizata si compania KD Life – asigurari de viata iar in 2008 KD Fond de Pensii


Strategie de criza

Managerul KD Capital Management spune ca in strategiile firmei se aflau si proiecte de consultanta pentru emitenti in vederea listarii, dar acestea sunt incetinite de incertitudinea din piata.

“Multi manageri au apelat in trecut cu incredere la instrumentele bancare pentru a isi finanta afacerea, fara sa ia in calcul si variantele oferite de piata de capital, desi partea de garantare este mult mai flexibila. Cand business-ul mergea, era foarte reticenti cu ideea de a imparti din actiuni cu altii iar acum, desi au probleme inca nu vor sa discute acest aspect, in ciuda beneficiilor pe care le ofera finantarea prin bursa – costuri mai reduse, flexibilitatea calendarului, garantii mai reduse”, explica Enache.

In ce priveste afacerea in sine, transparenta si constientizarea riscurilor au fost esentiale in ultimele luni.

“Am facut restructurari in firma, am redus personalul cu circa 40% iar cei care am ramas trebuie sa muncim mult mai mult, asumandu-ne mai multe responsabilitati. Era nevoie de o reducere a costurilor operationale in concordanta cu volumul tranzactiilor”, explica Enache.

Pe termen scurt, principala strategie a actionarilor este de eficientizare a activitatii, adaptate la nivelul echipei locale a grupului. Seful KD spune ca sunt idei si proiecte de anvergura in pregatire, dar perioada de incertitudine pe care o traverseaza piata franeaza orice incercare de concretizare.

Pe partea de clienti, focusul a fost de a ii mentine pe cei deja existenti si nu neaparat de a aduce altii noi, in lupta pentru a le apara activele.

“Platforma online vinde pe partea de brokeraj, dar pe conturile administrate vedem o mare oportunitate in conditiile in care estimam o crestere a pietei in anul viitor. Veniturile societatii sunt bazate si pe comisionul de success si faptul ca piata are un mare potential ne crestere ne face sa ne concentram atentia spre acest segment”, explica Silviu Enache.

Anul trecut, compania a avut un rulaj total de 10,6 milioane de lei si o cota de piata de 0,08%, situandu-se pe locul 64 in topul annual al brokerilor. In luna septembrie, KD a rulat 1,7 milioane de lei, ocupand a 55-a pozitie.


Conturile administrate - un produs cu potential

Administrarea individuala a conturilor clientilor este un produs oferit de cateva firma de brokeraj din Romania, care se adreseaza unor clienti premium, cu venituri peste medie, oameni care nu au timp sa investeasca pe bursa si prefera sa lucreze cu un manager de portofoliu.

Enache spune ca in aceste perioade de volatilitate maxima, un investitor individual poate rata momente si evenimente importante, mai ales daca activitatea de zi cu zi ii solicita mult timp, pe cand un administrator profesionist monitorizeaza intreaga zi evolutia pietei profitand in favoarea clientilor sai de momentele favorabile. Suma minima pentru desciderea unui cont administrat este de 10.000 de euro, fiind un produs deocamdata putin utilizat in tara noastra.

Practic, este vorba de acelasi produs ca in cadrul administrarii portofoliilor de catre SAI-uri, dar cu mici diferente.

Astfel, daca un administrator de fond trebuie sa lucreze cu un SSIF pentru serviciile din piata de capital, brokerul are avantajul accesului direct, deci analize, stiri si viteza de reactie in timp real.

Insa, dezavatajul este legat de produsele bancare. Enache a explicat ca SAI-urile beneficiaza de imputerniciri de la clienti pentru conturile bancare, putand utiliza o intreaga gama de produse bancare, in timp ce in cazul unui broker reglementarile CNVM limiteaza libertatea de actiune a administratorului in utilizarea produselor bancare pe banii clientilor.

Silviu Enache spune ca si portofoliile administrate de KD au trecut printr-o restructurare, inca din primavara anului trecut, cand s-a pus miza pe mai multa prudenta si atentie in a mentine un nivel acceptabil al randamentului.

In cazul portofoliilor individuale, decizia de investire apartine administratorului de cont care in functie de profilul investitional al clientului si de nivelul de risc acceptat de client structureaza portofoliul si tranzactioneaza pe contul clientului.

Riscurile acestui produs sunt aceleasi, specifice pietei de capital: fluctuatia preturilor pietei, riscul momentului, riscul politic si de tara, riscul jurisdictional, riscul de lichiditate, riscul cursului de schimb, riscul ratei dobanzii, riscul de volatilitate, riscul agregarii, riscul concentrarii(al diversificarii), riscul operational.





Citeste si