4 Ianuarie 2010

Bursa in 2010 - Sub zodia optimismului moderat



Dupa un 2008 de scaderi spectaculoase si un 2009 usor peste asteptari, anul acesta este privit cu un optimism moderat de specialistii din piata de capital. Evolutia economica interna si contextul extern vor ramane principalii factori determinanti. Dar incertitudinea planeaza inca asupra sistemului financiar si, implicit, a Bursei.

Asteptari din zona macro - Crestere usoara, pe fondul restructurarii economiei

Evolutia economiei Romaniei va fi decisiva si va avea o influenta importanta in trendul pietei de capital. Asteptarile brokerilor sunt optimiste, vizand o usoara crestere, dar nimeni nu uita ca 2010 este anul compromisurilor in zona financiara.

Razvan Pasol (foto), managerul Intercapital Invest, se asteapta la o crestere economica usoara, in jur de 2-3%, bazata in principal pe usoara revenire a economiilor mondiale (si pe o usoara crestere a exporturilor in Romania).

“Totusi, nu ma astept la un an spectaculos, trimestrul I si, posibil, trimestrul II, vor fi dificile pentru economia Romaniei, iar revenirea nu poate fi una foarte rapida”, crede Pasol.

In viziunea sa, problema noastra principala ramane in continuare ineficienta statului, atat in privinta reducerii costurilor bugetare, cat si in ceea ce priveste accelerarea investitiilor in infrastructura. “Desigur, cu cat rezolvarea crizei politice intarzie, cu atat vom avea efecte negative mai mari in 2010”, a continuat el.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management estimeaza stagnarea economiei in acest an sau o crestere moderata.

“Masurile economice precum stimularea consumului si a exporturilor, precum si masurile fiscale de genul scutirii de la impozitare a profitului reinvestit – masuri care este posibil a fi promovate de noul guvern pot declansa cresterea economica”, a declarat Enache, pentru Wall-Street.

Asteptari de crestere economica in 2010 are si Alin Brendea, directorul Prime Transaction, desi crede ca multi vor resimti aceasta apreciere mai degraba ca pe o scadere.

“Spun asta pentru ca inevitabil anul 2010 va fi un an al restructurarii economiei nationale, sectorul privat continuand un proces inceput in acest an, in timp ce sectorul public va incepe un dureros drum spre o mai justa functionare”, a continuat Brendea.



Contextul intern si extern - factorii determinanti ai evolutiei

In 2009, bursa a stat in principal sub semnul evolutiilor externe, importand optimismul, entuziasmul sau panica. Pe alocuri, trendul a fost intrerupt de evolutii distincte, generate de stiri locale de moment.

Pentru anul acesta, Alin Brendea (foto) se asteapta ca perceptia asupra economiei nationale sa fie principalul factor ce va influenta bursa.

“Va conta modul in care va decurge relatia cu institutiile financiare internationale si poate cel mai important modul in care vom dovedi ca stim sa luam masurile economice corecte in sensul unei reconectarii a Romaniei la fluxurile investitionale internationale”, a explicat seful Prime.

In al doilea rand, el crede ca va fi important modul in care vor evolua companiile listate si anume cum vor sti “sa negocieze” cu un mediu economic inca ostil.

“Cel mai important va fi sa reusim sa scadem riscul asociat in prezent investitiilor in Romania”, a mai spus Brendea.

Si pe final de an bursa a functionat ca o oglinda, fiind un indicator in ceea ce priveste evolutia viitoare a economiei.

“Lipsa de lichiditate din ultimele doua luni, evolutia contradictorie fara a se contura un trend clar de evolutie se datoreaza incertitudinilor politice care au generat blocaje institutionale. Evolutia din ultimele zile (n.red.: ale anului 2010) reprezinta un semnal din partea investitorilor care cred ca incertitudinea politica a trecut. In cazul in care nu vom asista la accidente asteptam evolutii pozitive ale bursei”, a declarat Silviu Enache.

In opinia sa, vor fi mai multi factori ce vor afecta evolutia pietei bursiere, precum pietele externe, evenimente regionale (cresterea economica regionala, dificultati financiare ale unor tari din regiune, falimente ale unor banci cu expunere in regiune), masuri fiscale sau evolutia pietei bancare.

In acelasi timp, Razvan Pasol crede ca principalul factor extern al evolutiei actiunilor romanesti va ramane contextul extern.

“Corelatia dintre actiunile listate la BVB si cele de pe alte piete nu disparea, ci poate cel mult sa scada in intensitate; investitorii vor fi in continuare atenti la ce se intampla la New York, Londra sau Tokyo. Totusi, contextul economic si politic local va conta si el, chiar intr-o masura mai mare decat pana acum. Influentele acestui context intern sunt in general negative: criza politica, intarzierea adoptarii unor masuri de gestionare a crizei. Totusi, avem si elemente punctuale care pot afecta in mod pozitiv bursa: listarea Fondului Proprietatea, aprobarea majorarii pragului de detinere la SIF-uri, alte listari noi importante (la BVB dar si pe noua platforma spot a Sibex)”, a declarat managerul Intercapital.






Lichiditate si listari. Vom avea surprize?

In timp ce 2008 a adus multe surprize neplacute din zona financiara, ultimul an a mai adus si cateva imbunatatiri. Asa ca anul acesta se afla intre incertitudini, instabilitate si speranta de mai bine.

“Cred ca zona financiara va baleia intre marcarea unor pierderi din activitatea trecuta si imbunatatirea perspectivelor pentru finalul anului viitor. Nu cred ca vom avea un 2010 asemanator lui 2009, din punct de vedere al volatilitatii si al surprizelor, fiind probabil sa asistam la o perioada de consolidare a pietelor financiare”, a declarat Alin Brendea.

El mai spune ca sunt sanse bune sa vedem o lichiditate medie in 2010 mai mare decat anul trecut, dar nu se asteapta la listari importante, mai ales in prima parte a anului.

“Am putea spera ca in a doua parte a lui 2010 sa vedem actiunile Fondului Proprietatea la cota BVB”, spune Brendea.

Practic, listarea FP, daca s-ar intampla, ar fi de departe cea mai mare "surpriza", una pe care toata lumea o asteapta de foarte multi ani, sustine Pasol.

El ia in calcul o crestere usoara, de aproximativ 20-25%, a lichiditatii, dar orice estimari intr-un context atat de dificil precum cel prezent sunt inca incerte.

In ce priveste piata IPO-urilor, seful Intercapital este mai optimist, asteptandu-se la o usoara dezmortire.

“Ramane de vazut care sunt emitentii care vor ajunge efectiv pe piata, insa la acest moment stiu ca exista diverse discutii si proiecte in analiza in aceasta directie. Si noi purtam mai multe discutii cu potentiali emitenti pentru IPO, listari sau emisiuni de obligatiuni, atat pentru BVB, cat si pentru Sibex”, a mai spus Pasol.

Instabilitatea financiara din ultimii doi ani a crescut reticenta si neincrederea investitorilor si a dus la o lichiditate foarte scazuta.

“Probabilitatea de a avea surprize placute a ajuns sa concureze cu probabilitatea de a castiga la loto”, spune Silviu Enache (foto).

El crede ca, odata cu trecerea crizei politice, politicienii vor mai avea o ramasita de responsabilitate pentru a nu mai supune economia romaneasca la blocaje care au generat pana acum costuri de finantare extrem de ridicate.

“Dat fiind ca se pare ca am scapat de anii electorali, asteptam evolutii pozitive ale lichiditatii si ale indicilor bursieri”, a mai spus managerul KD Capital Management.

Cu exceptia obligatiunilor, el nu se asteapta la listari spectaculoase in acest an.


Optimismul moderat - Principala tendinta

Pana la urma, 2009 s-a incheiat cu aprecieri pe toti indicii, dupa ce anul 2008 adusese dezastrul la bursa. Chiar daca toti managerii consultati de Wall-Street se asteapta la continuarea agitatiei si incertitudinilor, tendinta generala este de optimism moderat.

Razvan Pasol spune ca se asteapta la cresteri usoare ale indicilor la sfarsitul lui 2010 fata de prezent, insa vor fi 12 luni agitate sip line de incertitudini pentru investitori.

“Daca anul 2008 a fost anul marilor scaderi, iar 2009 a fost anul unor reveniri neasteptate, in 2010 actiunile ar putea avea evolutii mai oscilante, fara trenduri foarte clare”, a conchis Pasol.

Dupa doi ani de criza, Silviu Enache se declara optimist moderat, o atitudine mai mult decat suficienta in viziunea sa.

Pe de alta parte, Alin Brendea spunde ca este mai degraba optimist si crede ca 2010 va repeta performanta anului trecut, in sensul unor aprecieri semnificative ale indicilor bursieri.

“Personal vad un context favorabil pentru Bursa in a reusi sa isi consolideze locul in economia nationala in urmatorii ani ceea ce ar trebui sa se traduca printr-o crestere accelerata a lichiditatii bursiere. Evident acest deziderat va necesita eforturi sustinute si masuri inspirate insa consider ca actuala criza economica poate fi o sansa buna si oarecum nesperata in acest sens”, a conchis Brendea.







Citeste si