8 Martie 2010

Intercapital: Bursa ar putea creste cu 35% in acest an

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri de la BVB, si indicele compozit, BET-C, ar putea afisa o crestere anuala de 43%, respectiv 35%, potrivit unei analize realizate de catre casa de brokeraj Intercapital Invest in functie de modelul FED.

Ce este modelul FED?

Modelul FED (Federal Reserve) este un model de evaluare care foloseste relatia dintre randamentele ce pot fi obtinute prin investitiile in titlurile de stat pe termen lung si rata profiturilor emitentilor listati raportata la capitalizarea bursiera (profit/capitalizare bursiera), se explica in raportul de analiza.

Diferentele dintre cele doua randamente denota gradul de supraevaluare sau subevaluare a pietei de actiuni. Principiul care sta la baza modelului este acela ca atunci cand rata profiturilor calculata ca raport intre profituri si capitalizarea bursiera este mai mare decat randamentele ce pot fi obtinute prin achizitia de titluri de stat pe termen lung, investitorii ar trebui sa achizitioneze actiuni (si eventual sa vanda titlurile de stat), actiunile la bursa fiind subevaluate.

Cand rata profiturilor calculata ca raport al profiturilor la capitalizarea bursiera este mai mica decat randamentele ce pot fi obtinute prin achizitia de titluri de stat pe termen lung, investitorii ar trebui sa achizitioneze titluri de stat si sa vanda actiuni.

Investitia in actiuni, considerata mult mai riscanta decat investitia in titluri de stat, devine neatractiva atunci cand titlurile de stat prezinta randamente mai bune decat raportarea profiturilor la capitalizarea bursiera. Aceasta raportare a profiturilor la capitalizarea bursiera este un derivat al indicatorului P/E (capitalizare/profituri), fiind raportul invers al acestuia, si anume E/P (profituri/capitalizare). Rata profiturilor la capitalizarea bursiera (E/P) arata cat la suta din suma investita intr-o companie a fost castigata de aceasta intr-un an.

“Dupa aprecierile puternice din ultima perioada si avand in vedere potentialul actual al indicilor putem afirma ca procesul de selectie a actiunilor pentru formarea unui portofoliu a devenit unul mai complicat. Asadar, chiar daca, per total, bursa locala mai prezinta potential fundamental de apreciere, investitorii ar trebui sa aiba ca strategie formarea unui portofoliu dintr-o combinatie de actiuni subevaluate (in general mai mici) si actiuni apartinand unor companii solide, de referinta pentru bursa romaneasca”, recomanda Andreea Gheorghe (foto), analist la Intercapital Invest.

BET, potential de crestere de 27%

Conform modelului de analiza FED, indicele BET ar trebui sa inregistreze in 2010 o apreciere anuala de 43%, pana la valoarea de 6.799 puncte. De la inceputul anului, indicele a consemnat o apreciere de 16%, ceea ce indica un potential de crestere de 27%.

“Potrivit modelului de analiza, putem afirma ca, in ciuda aprecierlor puternice din ultimele luni, indicii locali mai prezinta inca un potential fundamental bun de crestere”, sustine Gheorghe. Din minimele atinse in 2009, BET a obtinut o crestere de 190%.

Analista indica faptul ca BET ar putea sa ajunga la finalul lui 2010 la 6.799 puncte, in timp ce 2014 ar putea fi anul in care indicele va atinge din nou maximele istorice din 2007.


BET-C, potential de crestere de 19%

Analiza casei de brokeraj indica un potential de crestere anual de 35% pentru indicele compozit al Bursei de Valori Bucuresti.

Din minimele atinse in 2009, BET-C a urcat cu 155%, in timp ce in acest an, indicele a castigat 16%, iar potential de crestere este de 19% pana la finalul lui 2010.

“Ipoteza aprecierii suplimentare a indicilor este interesanta, daca avem in vedere randamentele mari inregistrate deja pe bursa locala in ultimul an”, afirma Andreea Gheorghe.

In cazul BET-C, valoarea estimata pentru 2010 este de 3.732 puncte, maximul inregistrat pe acest indice, in 2007, urmand a fi reatins tot in 2014.




Citeste si