23 Martie 2010

Ce trebuie sa faca brokerii pentru a avea conturi globale si short-selling



Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis un comunicat in care se prezinta procedurile pe care intermediarii de pe piata de capital romaneasca trebuie sa le respecte pentru utilizarea sistemul de conturi globale si short-selling.
Astfel, intermediarii care utilizeaza in prezent conturile globale sau care intentioneaza sa le foloseasca trebuie sa aiba proceduri de back-office robuste, care sa includa principiul dublei inregistrari, potrivit caruia, pentru fiecare operatiune de credite/debitare a contului beneficiarului, trebuie sa existe o operatiune corespondenta de debitare/credite in contul contrapartii care furnizeaza/primeste valorile mobiliare, proceduri care sa permita identificarea in orice moment si fara intarziere a detinerilor de valori mobiliare ale unui client propriu.

“Pastrarea inregistrarilor, evidentelor si conturilor necesare, pentru a putea in orice moment si fara intarziere sa distinga activele detinute de un client fata de activele detinute de orice alt client si fata de propriile active”, se mai indica in comunicat.

De asemenea, intermediarii vor trebui sa realizeze zilnic verificari interne a evidentelor proprii, pentru a certifica faptul ca detinerile cumulate ale clientilor proprii corespund pozitiilor inregistrate de ei in conturile globale deschise la alti brokeri sau in sistemele depozitarilor centrali.

Totodata, dispozitia mai prevede punerea de acord zilnica de catre participantii la sistemul unui depozitar central a tuturor subconturilor individuale ale clientilor si a contului house, respectiv a detinerilor de valori mobiliare si a sarcinilor asupra acestora, evidentiate in sistemele proprii de back-office, cu sistemul de conturi globale deschise in sistemele depozitarilor centrali.

“Protectia adecvata a activelor clientilor, inclusiv pentru situatia in care valorile mobiliare sunt depozitate prin intermediul mai multor intermediari in cadrul unui lant de custodie si asigurarea faptului ca procedurile respective, in masura in care sunt relevante, sunt aplicabile tuturor intermediarilor aflati in pozitii superioare in cadrul lantului de custodie”, se mai arata in comunicatul CNVM.

Societatile de intermediere vor trebui ca pana in prima parte din luna iunie sa actualizeze regulile si procedurile proprii si sa le transmita arbitrului pietei de capital.

Dupa ce depozitarii centrali si bursele vor face modificarile reglementarilor proprii, brokerii vor fi obligati sa participe la testele organizate si sa realizeze o autoevaluare cu privire la capacitatea proprie de a utiliza sistemul de conturi globale, operatiunile de imprumut cu valori mobiliare, cele de constituire a garantiilor asociate acestora si tranzactiile de vanzare in lipsa.

In prima parte a lunii martie, CNVM a aprobat regulamentul privind utilizarea conturilor globale, aplicarea mecanismelor cu si fara prevalidarea instrumentelor financiare, efectuarea operatiunilor de imprumut de valori mobiliare, a celor de constituire a garantiilor asociate acestora si a tranzactiilor de vanzare in lipsa.



Citeste si