15 Iunie 2010

Ziua motiunii de cenzura. Cum va evolua Bursa?

Ziua de marti este una foarte importanta pentru tara, in conditiile in care se va discuta si vota motiunea de cenzura initiata de PSD, care, daca va trece, va duce la caderea Guvernului. Wall-Street a consultat brokeri din piata pentru a vedea la ce ne putem astepta din partea pietei de capital in scenariile in care motiunea va trece sau nu.

Scenariu 1: Motiunea de cenzura trece

Astazi, incepand cu ora 10:00, va avea loc in Parlament dezbaterea si votul pentru motiunea de cenzura initiata de PSD. Motiunea are nevoie de 236 de voturi pentru a fi adoptata, iar daca va intruni conditiile necesare Guvernul va cadea. In caz contrar, guvernantii vor ramane in functii, iar masurile de austeritate anuntate vor fi puse in aplicare.

“Daca motiunea va trece si Guvernul va cadea vom vedea scaderi destul de puternice pe Bursa, insa piata locala isi va regasi un echilibru la un nivel de depreciere de 5-10% daca pietele internationale isi vor continua ascensiunea”, a declarat Gabriel Necula, director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction, pentru Wall-Street.

El explica faptul ca, daca motiunea va trece, tara va intra intr-o criza politica, transele de la FMI ar putea sa nu mai fie virate, masurile de austeritate, atat de necesare, nu vor mai fi aplicate, iar situatia tarii va fi destul de grava.

Pe de alta parte, Andrei Ciubotaru, seful departamentului de brokeraj in cadrul Tradeville, nu se asteapta la scaderi imediate importante. “Cred ca vom vedea mai degraba o evolutie in lateral pe volume mici in urmatoarele doua saptamanii”, afirma el.

Ciubotaru isi motiveaza afirmatia pe baza faptului ca in toamna anului trecut, cand timp de trei luni am avut un Guvern interimar, piata de capital romaneasca a inregistrat cresteri, unii dintre investitori asteptandu-se sa se intample la fel si acum.

Scenariul 2: Motiunea de cenzura este respinsa

In cazul in care motiunea de cenzura initiata de PSD nu va primi voturile necesare, Guvernul va ramane in functie, iar masurile de austeritate anuntate vor intra in vigoare.

“Daca in schimb motiunea nu intruneste voturile necesare, investitorii vor rasufla usurati, iar evolutia Bursei va fi asemanatoare cu cea a pietelor externe”, este de parere Necula.

El considera ca revenirea de pe pietele externe, care dicteaza si trendul Bursei, ar mai putea dura si nu crede ca vor aparea informatii care sa determine o corectie puternica a burselor internationale. “Investitorii au redevenit un pic optimisti si panica a creat oportunitati de cumparare”, sustine reprezentantul Prime Transaction.

Luand in considerare scenariul in care motiunea de cenzura nu va trece, Ciubotaru estimeaza ca indicele BET-FI va atinge pragul de 24.000 de puncte intr-o saptamana sau doua, pe o lichiditate care nu va depasi 12-15 milioane lei.

“Revenirea inregistrata in ultimele zile de pietele europene ar putea oferi un suport pietei romanesti”, explica brokerul.

Bursa a debutat saptamana cu cresteri usoare

Bursa de Valori Bucuresti a debutat saptamana pe plan pozitiv, cele cinci SIF-uri urcand peste pragul de 20.000 de puncte.

Lichiditatea pietei de actiuni a coborat fata de rulajul din ultima zi a saptamanii trecute, ajungand la 12,43 milioane lei (2,94 mil. euro), in timp ce pe segmentul de obligatiuni tranzactiile cu titlurile de stat au atras o valoare de 4,25 milioane lei (1 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,64%, pana la 4.769,06 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 0,02%, pana la 2.847,36 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 3,48%, pana la 20.018,34 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a urcat cu 1,31%, ajungand la 9.803,93 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 1,22%, la 436,63 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 0,10%, pana la 680,66 puncte.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au atras cel mai mare rulaj din piata, de 3,45 milioane lei, iar cotatia a urcat cu 4,5%, la 1,16 lei, iar actiunile SIF Moldova (SIF2) au castigat 3,91%, la pretul de 0,93 lei, pe schimburi de 1,22 milioane lei.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au pierdut 1,79%, pana la cotatia de 11 lei, pe tranzactii de 2,19 milioane lei, in timp ce titlurile Erste Bank (EBS) au crescut cu 4,78%, la 120,5 lei, pe schimburi de 809.000 lei.

Din sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut 1,16%, la 17,1 lei, pe un rulaj de 593.800 lei, iar actiunile OMV Petrom (SNP) au coborat cu 1,75%, la 0,281 lei, pe tranzactii 520.000 lei.



Citeste si