18 Iunie 2010

Bursa ia avant pe termen scurt. Urmeaza o vara agitata?

Bursa de Valori Bucuresti a incheiat a patra sedinta consecutiva de cresteri. Principalele motive sunt indepartarea riscului guvernamental, dar si tendinta pozitiva de pe pietele internationale, importata cu amplitudini mai mari. Chiar daca vara si-a intrat in drepturi, bursa nu va avea vacanta in acest an, fiind asteptate evenimente ce vor marca volatilitati accentuate.

Saptamana verde pe Bursa

Trendul descendent in care bursa romaneasca intrase in ultimele luni pare sa fi luat o pauza, pe fondul indepartarii riscului guvernamental (dupa respingerea motiunii de cenzura), dar si a unor sentimente pozitive pe pietele internationale, importate si de investitorii de la BVB.

Tendinta de crestere are potential de sustinere pe termen scurt, insa pe termen mediu estimarile se blocheaza din cauza perioadei de raportari financiare pe pietele externe, decisive pentru conturarea urmatoarelor directii.

“Piata a inceput sa creasca in special datorita eliminarii riscului politic si guvernamental. Tendinta de atenuare a riscului de pe pietele europene si increderea in evolutia economiei din SUA s-a manifestat imediat si la noi asa cum era de asteptat cu amplitudini destul de mari”, a declarat Gabriel Necula (foto), broker la Prime Transaction.

In sedinta de ieri, indicii BVB au inchis cu aprecieri semnificative, in conditiile in care primele cotatii erau relativ indecise. Lichiditatea a fost mai scazuta decat ieri, cand s-a resimtit o presiune pe cumparare, dar se mentine in media ultimelor luni.

Astfel, lichiditatea totala pietei de ieri a fost de 29 milioane de lei (7 milioane de euro), majoritatea tranzactiilor fiind facute pe piata de actiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a castigat 2,33%, pana la 5.218,69 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,7%, pana la 3.067,46 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat cea mai mare apreciere, de 4,09%, pana la 22.981,49 puncte, iar indiceleROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a castigat 1,74%, ajungand la 10,575,77 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 2,84%, pana la 484,77 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inchis cu o crestere de 1,97%, pana la 733,29 puncte.

“Evolutia pietei interne de capital din ultimele zile a fost determinata de climatul bursier international predominant favorabil (indicele S&P 500 a depasit media mobila de 200 zile), precum si de atenuarea temerilor cu privire la haosul politic pe plan intern (pe fondul respingerii motiunii de cenzura pe 15 iunie). Daca am fi asistat la o cadere a guvernului in acest moment, situatia macroeconomica interna s-ar fi deteriorat si mai mult, iar accesul statului la finantare ar fi fost puternic afectat (in sens negativ)”, crede Andrei Radulescu, analist la Target Capital.



Vor continua cresterile pe bursa?

In ultima perioada, pietele internationale de capital au recuperat partial din piederile determinate de preocuparile cu privire la criza finantelor publice din Europa. Dat fiind ca piata interna de capital se caracterizeaza printr-un grad redus de maturitate, amplitudinea evolutiilor este mai ridicata (atat pe crestere, cat si pe declin). Astfel, piata interna a crescut semnificativ pe parcursul ultimelor zile.

“Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca, din punct de vedere fundamental, climatul macroeconomic (international si intern) se mentine dificil. Cu alte cuvinte, drumul economiei mondiale in trimestrele urmatoare este presarat cu multi factori de risc”, a explicat Andrei Radulescu (foto), pentru Wall-Street.

Totodata, incertitudinea este cuvantul de ordine, atat in ceea ce priveste evolutia economiei mondiale, dar si a pietelor de capital in perioada urmatoare, dat fiind ca echilibrul macroeconomic inregistrat pe mapamond este foarte fragil, iar riscurile unor erori de politica macroeconomica sunt foarte ridicate.

“In plus, evolutia mai multor indicatori macroeconomici in ultima perioada atrage atentia cu privire la sustenabilitatea procesului de relansare a economiei mondiale. Mai mult, aceste evolutii contribuie la cresterea probabilitatii unui scenariu macroeconomic in W pentru economia mondiala”, a mai spus Radulescu.

In acest context, pe termen scurt se mentin o serie de riscuri pentru evolutia pietelor de capital pe mapamond. “Personal, in acest moment, acord o probabilitate ridicata urmatorului scenariu central: evolutie in zig-zag pe termen scurt (cu un grad ridicat de volatilitate), desi trendul se va mentine descendent (in urmatoarele luni)”, crede analistul Target.

Pe de alta parte, la nivel de emitenti, companiile de la BVB prezinta indicatori destul de buni, iar scaderea preturilor din ultima luna le face din nou atractive.

“Cresterile cred ca pot continua intr-un ritm mai temperat si cu pauze de marcari de profit inca 2-3 saptamani. Pe termen scurt cred ca bursa are potential de crestere, dar nu intr-un ritm mai scazut. Pe termen mediu, un moment important va fi perioada de raportari financiare de pe pietele externe de la inceputul lunii iulie cand poate fi un punct important in evolutia viitoare”, crede Gabriel Necula.

O vara agitata pe piata de capital

Ambii brokeri consultati de Wall-Street se asteapta la o vara agitata pe bursa, date fiind incertitudinile din plan extern si intern.

“Nu cred ca mai putem vorbi de o vara linistita deoarece va fi o perioada plina de evenimente importante care vor marca evolutii destul de volatile si atunci investitorii nu-si mai permit ca in anii trecuti sa stea linistiti in aceasta perioada”, a declarat Gabriel Necula.

In acelasi timp, bursa romaneasca va continua sa fie dependenta de evolutiile pietelor straine, deoarece investitorii urmaresc si reactioneaza foarte fidel la aceste evolutii, iar in putinele momente cand contextul intern primeaza acestia tot pastreaza un ochi pe extern, a mai spus Necula.

Pe de alta parte, Andrei Radulescu sustine ca bursa romaneasca s-ar putea decupla de pietele internationale numai in masura in care vor interveni surprize semnificative in ceea ce priveste politica bugetara, dar si climatul politic.

“Mai mult, pe termen scurt se adauga si riscul social. Situatia macroeconomica nu se va ameliora pe termen scurt, ceea ce determina mentinerea unui nivel ridicat pentru riscurile politic si social. Totodata, trebuie mentionat faptul ca marea majoritatea a companiilor vor resimti (in sens negativ) masurile de austeritate recent adoptate de Guvern (si deci bugetele pe acest an vor trebui revizuite)”, a explicat analistul Target Capital.
Astfel, teoretic, piata interna de capital va contiua sa fie puternic corelata la bursele internationale (cu un grad mai ridicat de amplitudine), insa nu este exclus sa asistam la o decuplare de pietele externe.





Citeste si