25 Octombrie 2010

Noi modificari in legislatia europeana privind pietele de capital



Claudia Sava, comisar al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, a declarat ca se pregateste o reforma legislativa la nivel european, ce va presupune revizuirea legislatiei pietelor de capital, emitentilor, fondurilor sau compensarii investitorilor.

Una din modificarile ce ar putea fi adoptate este liberalizarea locurilor de tranzactionare, prin introducerea unor tranzactii bilaterale, a explicat Sava, in cadrul conferintei "Piata sibex, dezvoltare si cooperare internationala", organizata de Bursa din Sibiu.

Bursele sunt in continua competitie cu ale locuri de tranzationare, pietele reglementate fiind inca, in mod traditional, cele mai utilizate pentru tranzactiile cu actiuni. Aceasta competitie se desfasoara si in Romania, dupa recent anuntatul OTC al Depozitarului Central.

De asemenea, in domeniul instrumentelor financiare se urmareste un proiect legislativ privind infrastructura, prin tranzactii concentrate prin contraparti centrale. "Interesul este ca aceste produse sa fie si mai standardizate si transparente. Pentru o buna functionare s-a vehiculat chiar ideea introducerii unui capital minim de 5 milioane de euro pentru contraparti, din cauza riscurilor duble la care sunt supuse. Dar se discuta micsorarea acestei sume", a mai spus Claudia Sava (foto).

In alt proiect legislativ vizeaza dreptul de proprietate asupra valorilor mobiliare, mai ales ca practica de vanzare cumoarare s-a modificat vizibil in ultimii ani.

Mai mult, se vizeaza si introducerea unui cadru armonizat pentru emitentii de pe sistemele alternative de tranzactionare. In prezent, exista o flexibilitate destul de mare, astfel incat fiecare piata isi face regulile pe ATS-uri. Prin noua lege, unele piete, in special cele mici, ar putea fi afectate, a mai spus Sava.

Comisarul CNVM a mai spus ca se vor organiza mai multe mese rotunde, cu membrii Comisiei si actorii pietei, pentru a discuta despre problemele pietei, si sa se gaseasca o varianta de mijloc pentru a se mai renunta la tendinta de suprareglementare.



Citeste si