8 Decembrie 2010

Seful Hidroelectrica ataca Franklin Templeton: Dau dovada de amatorism!



Declaratiile vicepresedintelui Franklin Templeton Grzegorz Konieczny privind Hidroelectrica sunt o dovada de amatorism, iar oficialii Franklin ar trebui sa stie ce se intampla in companie, inclusiv datele financiare si costurile de productie, avand un membru in Consiliul Administratiei, sustine producatorul de energie.

"Zilele trecute, domnul Grzegorz Konieczny (...) a facut cateva aprecieri cel putin bizare la adresa Hidroelectrica, societate la care Fondul detine aproape 20% din actiuni. Inteleg dorinta reprezentantului Franklin Templeton de a lista la bursa cat mai repede actiunile Fondului si de a face performanta. Si inteleg si dorinta domniei-sale de a-si promova imaginea! Ce nu inteleg insa este amatorismul de care da dovada domnul Konieczny atunci cand vorbeste despre Hidroelectrica", a afirmat directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, intr-o declaratie de presa.

Konieczny a declarat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca Hidroelectrica produce energie cu costuri ridicate si a intrebat, ironic, daca este scumpa apa in Romania sau sunt "alte motive", potrivit Mediafax.

"Avand un reprezentant al Fondului in Consiliul de Administratie, vicepresedintele Franklin Templeton ar fi trebuit sa fie la curent cu tot ce se intampla in companie, inclusiv cu datele financiare si cu situatia costurilor de productie a energiei. Daca nu sunt lamuriti, actionarii au dreptul sa intrebe, iar managementul e obligat sa raspunda. Pana acum insa nu au existat niciun fel de nelamuriri. De aceea, consider ca o minima decenta si o doza mai mare de profesionalism ar fi trebuit sa il faca pe domnul Konieczny sa se documenteze inainte de a vorbi public despre Hidroelectrica", a continuat David.

Franklin Templeton se opune infiintarii celor doua companii energetice nationale, Electra si Hidroenergetica, estimand ca acestea vor avea probleme financiare si o profitabilitate discutabila. Administratorul Fondului Proprietatea a cerut in instanta suspendarea fuziunii companiilor care ar urma sa formeze cele doua holdinguri nationale.

Electra va incorpora compania Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari si Craiova, o parte a Hidroelectrica si SNLO. Al doilea holding, Hidroenergetica, va include termocentralele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti si restul activelor hidroenergetice.

"Un alt lucru pe care nu il inteleg este, in contextul formarii celor doua mari companii energetice, agresivitatea actionarului minoritar de a cere un statut special pentru sine, si anume «acord comun asupra oricaror planuri privind bugetul sau investitiile pentru noile companii». Desigur, administratorul Fondului Proprietatea este liber sa evalueze lucrurile asa cum crede ca e mai bine pentru cei care l-au angajat, dar nu poate face presiuni publice pentru a rasturna o decizie prin care actionarul majoritar, adica statul roman, aseaza lucrurile in compania care ii apartine si pe care o controleaza. Cu alte cuvinte, oricat de suparat ar fi domnul Konieczny, sunt sigur ca stie ca majoritatea e intotdeauna ... mai mare decat minoritatea", a mai spus David.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Franklin Templeton a fost desemnat in septembrie administrator al Fondului Proprietatea.



Citeste si