9 Decembrie 2010

Actorii pietei de capital: Legislatia privind abuzul de piata trebuie modificata

In contextul in care actorii pietei de capital discutau despre modificarea legislatiei din domeniu, o noua necesitate a aparut: schimbarea si completarea prevederilor privind abuzul de piata.

Prevederile abuzului de piata trebuie sa cuprinda si pietele nereglementate

Desi directiva Comisiei Europene privind normele de aplicare a prevederilor despre abuzul de piata se restrang doar la pietele nereglementate, platformele de tranzactionare alternativa sau cele de tip OTC trebuie sa se supuna acelorasi metodologii, a declarat avocatul Cristian Dutescu, partener la Dutescu&Asociatii.

“In piata din Romania, directiva europeana se aplica doar actiunilor listate pe piete reglementate, insa directiva nu impiedica aplicarea normele si pe pietele nereglementate, ca ATS-uri sau OTC. De exemplu, daca un instrument financiar este tranzactionat pe o piata reglementata si pe un alt pie de piata, ar trebui ca si pe celelalte piete sa se aplice normele privind abuzul de piata”, a sustinut Dutescu in cadrul conferintei “Conturarea si clarificarea cadrului juridic aplicabil abuzului de piata”, organizata de CNVM, Facultatea de Drept si casa de avocatura Dutescu&Asociatii.

El a mai afirmat ca, desi nu exista nicio norma care sa aplice cadrul abuzului de piata si pe pietele nereglementate, au loc discutii la nivel european pentru largirea acestor prevederi.

“Legislatia privind abuzul de piata trebuie modificata. In prezent, sanctiunile sunt insuficiente din punctul de vedere al cuantumului si a diversificari in functie de sanctiune, trebuie sa se faca o descriere cat mai completa a acestui termen care sa fie implementata atata la nivel legislativ, cat si la nivelul Comisiei Nationale si trebuie sa fie luate masuri pentru ca abuzul de piata sa fie aplicabil si pietelor de tranzactionare nereglementate”, a precizat Tania Atodosiei, avocat la Dutescu& Asociatii.

Normele privind abuzul de piata trebuie aplicate si pe piata Rasdaq

Desi stabilirea statutului pietei Rasdaq nu s-a stabilit, avocatul Dutescu a explicat faptul ca normele privind abuzul de piata trebuie aplicate si pe acest segment.

“Desi nu avem niciun cadru pentru aplicarea normelor in piata Rasdaq, trebuie instituit un regim juridic care sa cuprinda completari care sa fie introduse in legea finala si sa se tina cont si de emitenti mai putini tranzactionati”, a mai declarat avocatul.

Bogdan Chetreanu (foto), comisar CNVM, a afirmat ca, desi statutul segmentului Rasdaq nu este inca reglementata, normele care se aplica pe piata reglementata in privinta abuzului de piata se solicitate si emitentilor si investitorilor de pe aceasta piata.

“Pana la clarificarea statutului Rasdaq suntem cu ochii si pe cei care vor sa faca abuz de piata pe acest segment. Insa este discutabil aplicarea dreptului penal pe aceasta piata”, sustine Chetreanu.

Oficialul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare a mai spus ca institutia sa urmareste sa implementeze in viitorul apropiat o serie de modificari ale sanctiunilor.

“Una din propunerile pe care le avem pentru modificarea cuantumului si modalitatii de aplicare a sacntiunilor in cazul abuzului de piata este ca amenda sa nu mai fie aplicata in functie de capitalul social, ci in functie de cifra de afaceri anuala, asa cum se procedeaza in alte domenii si in statele europene”, a explicat Chetreanu.

In prezent, cea mai mare amenda care poate fi data de catre CNVM unei societati este de 5% din capitalul social.

Amenzile sunt de pana la 10 mil. euro in unele state europene

Eleftheria Apostolidou (foto), coordonator al organismului de lucru pentru abuzul de piata din cadrul Comitetului European de Reglementare a Instrumentelor Financiare (CESR), a afirmat ca CE are in plan stabilirea valorii minime a cuantumului de amenzi care pot fi aplicate in cazul acestor infractiuni.

“Exista unele discrepante intre tarile europene intre cuantumul amenzilor: daca in unele tari sunt de ordinul milioane de euro in alte tari se ridica la doar cateva sute de euro”, a precizat Apostolidou.

Sanctiunile administrative variaza in statele membre intre 1.200 euroe pentru investitorii individuali, dar pot fi si nelimitate, cum este cazul Marii Britanii.

Valoarea sanctiunilor penale variaza intre 10.000 euro in Belgia la 10 milioane euro in Irlanda.

De asemenea, pedeapsa cu inchisoarea in cazul de abuzuri de piata oscileaza intre un an in Belgia si pana la 15 ani in Letonia.



Citeste si