13 Decembrie 2010

Investitorii: Accesul direct al Fiscului la tranzactiile bursiere este un abuz!



Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital isi manifesta dezamagirea cu privire la gradul de intelegere a mecanismelor de functionare ale pietei de capital pe care Agentia Nationala de Administrare Fiscala il afiseaza, considerand varianta accesarii directe a informatiilor despre tranzactiile bursiere un grav abuz.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca discuta cu societatile de brokeraj si CNVM o procedura prin care Fiscul sa acceseze direct informatiile privind portofoliile de actiuni tranzactionate pe piata de capital de catre debitorii aflati in procedura de executare silita.

"Consideram ca discutiile pe care A.N.A.F. le poarta cu societatile de brokeraj si C.N.V.M. pentru stabilirea unei proceduri prin care Fiscul sa acceseze direct informatiile privind portofoliile de actiuni, tranzactionate pe piata de capital, ale investitorilor constituie un grav abuz si un prejudiciu de imagine adus pietei de capital din Romania”, se arata in adresa AIPC.

Asociatia solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Bursei de la Bucuresti si celei de la Sibiu sa ia atitudine fata de aceasta initiativa si cere ca proiectul ANAF si propunerile institutiilor sa fie facute publice, in cel mai scurt timp.

“Din nefericire, desi suntem obisnuiti cu lipsa totala de interes pe care o prezinta guvernantii fata de piata de capital, ignorand complet beneficiile pe care bursa le-ar putea aduce intregii economii, nu putem trece cu vederea faptul ca furnizarea de informatii privind conturile investitorilor reprezinta o grava incalcare a confidentialitatii tranzactiilor pe care acesta le efectueaza. In nici o tara si in nici o prevedere europeana nu apar astfel de dispozitii, tocmai pentru ca acestea au un caracter abuziv iar informatiile astfel obtinute ar putea fi folosite in scopuri mai mult sau mai putin licite”, se mai arata in adresa AIPC.

De asemenea, in comunicat se mai mentioneaza ca ANAF nu ar trebui sa trateze toti investitorii ca pe posibili rau platnici si, la fel ca in cazul sistemului bancar, asemenea informatii ar trebui sa fie puse la dispozitia acestei institutii doar pe baza unor probe de cercetare, mandate sau hotariri judecatoresti.



Citeste si