24 Decembrie 2010

Fondul Proprietatea a contestat in instanta fuziunea a doua companii din grupul E.ON



Fondul Proprietatea a deschis o actiune in instanta impotriva fuziunii a doua companii romanesti controlate de grupul german de utilitati E.ON, iar termenul de judecata a fost stabilit pentru 4 februarie, potrivit Mediafax.

"Procesul de fuziune a fost complet legal, respectand intru totul prevederile legale la convocare si desfasurarea AGA, iar legalitatea acestui proces a fost deja confirmata de Tribunalul Comercial Mures, prin hotararea definitiva si executorie pronuntata in 11 noiembrie. De asemenea, Curtea de Apel Targu-Mures a respins in 2 decembrie ca neintemeiata cererea Fondului Proprietatea de suspendare a procesului de fuziune", potrivit datelor E.ON.

Actionarii E.ON Gaz Romania si E.ON Moldova Furnizare au aprobat, la inceputul lunii noiembrie, fuziunea celor doua companii. Prin aceasta masura, grupul intentioneaza sa ofere servicii integrate de furnizare a gazelor si electricitatii.

Fondul Proprietatea a deschis o actiune in instanta impotriva fuziunii prin absorbtie a E.ON Moldova Furnizare de catre E.ON Gaz Romania.

Fondul, care are 22% din capitalul E.ON Moldova si 12% din actiunile E.ON Gaz, a acuzat in instanta grupul E.ON ca AGA in care a fost aprobata fuziunea nu a respectat legislatia, intrucat aceasta propunere nu a fost inclusa in convocator.

In urma procesului de fuziune, in schimbul actiunilor detinute la E.ON Moldova Furnizare, actionarii acesteia, respectiv E.ON Romania, Fondul Proprietatea si Electrica, vor dobandi actiuni la societatea absorbanta, E.ON Gaz Romania, iar capitalul acesteia va fi majorat prin emiterea de noi actiuni.

Noua societate se va numi E.ON Energie Romania si va fi controlata in proportie de 51% de E.ON Romania SRL. Ministerul Economiei va detine 31,82% din capital, Electrica va avea un pachet de 3,78% iar Fondul Proprietatea va controla 13,4% din actiuni.

Grupul german este prezent pe piata energetica romaneasca din 2005, cand a preluat de la stat, in urma unor procese de privatizare, societatile Electrica Moldova si Distrigaz Nord.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.



Citeste si