17 Ianuarie 2011

Posibil caz de manipulare a pietei de capital, semnalat de Cocor



Conducerea Cocor SA, listata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti, a raportat bursei o suspiciune de manipulare a pietei. Acestia sustin ca Bursa ca musamalizeaza cazul pentru ca nu a publicat raportarea remisa, intr-un comunicat trimis ieri.

Conducerea Cocor a raportat Bursei ca exista suspiciunea de manioulare a pietei, intrucat au existat anumite tranzactii cu actiuni cocor, care ar putea influenta pretul real de tranzactionare, prin majorarea artificiala a pretului mediu pe ultimele 12 luni.

„Este vorba de un caz de manipulare piata de capital a unuia dintre actionarii Cocor, musamalizat azi de BVB. Cocor a dat un raport curent privind un litigiu al societatii iar BVB a refuzat sa-l publice pretextand ca “excede” prevederile regulamentului 1/2006. Din raspunsul BVB rezulta clar ca departamentul lor de supraveghere nu a facut nici o cercetare preliminara desi au trecut mai mult de 30 zile de la evenimentele de manipulare semnalate si reglementarile interne BVB o cereau express”, au declarat oficialii Cocor.

In raspunsul Bursei de Valori Bucuresti, trimis in acelasi comunicat, oficialii BVB au raspuns ca informatiile prezentate in raportul curent exced prevederile regulamentare. „BVB va investiga aspectele prezentate in adresa, in conformitate cu atributiile sale si o va transmite CNVM, institutia cu prerogative legale si regulamente de supraveghere, investigare si monitorizare a activitatii pe piata de capital”, se arata in pozitia oficiala a BVB.

Astfel, operatorul de piata a invocat faptul ca regulamentul CNVM nr.1 din 2006 prevede ca obligatiile de raportare ale emitentilor de pe Rasdaq sunt cele de la articolul 113, litera A, punctele a,b,c,j,k si Litera E a respectivului regulament.

Aceste obligatii sunt in cazul convocarii AGA sau a sedintelor CA, a hotararilor AGA sau ale CA. De asemenea, emitentul Rasdaq mai trebuie sa raporteze si in cazul litigiilor in care este implicata si a initierii procedurilor de incetare, reluare a activitatii, dizolvare, reorganizare juridica sau faliment, pe langa raportarile anuale.

Ce a semnalat Cocor

Conform notificarilor postate pe site-ul BVB, Aurel Besliu a efectuat o tranzactie de cumparare a 400 de actiuni Cocor, de la SC Turnover ABC, la 269 lei/actiune, societate in care detine calitatea de asociat si administrator. De asemenea, Turnover ABC este administrator al Cocor Sa.
In perioada respectiva, actiunile COCR s-au tranactionat la 220 – 223 lei/actiune, se mai arata in comunicatul Cocor.

Astfel, pe 2.11.2010 s-au tranzactionat 40 de actiuni, la 220 lei, pe 20.12 s-au rulat 100 de actiuni la 223 lei iar pe 27.17, 6 actiuni, la 220 lei.

„Tranzactiile efectuate sunt interzise prin articolul 244 (5) si 248 din leegea nr. 297/2004 privind piata de capital. Apreciem ca exista totodata si o contradictie vadita intre denigrarile facute de Besliu Aurel si Turnover ABC in cererile de convocare sau de completare a convoocatoarelor AGA din 2010 si cumpararea de actiuni la preturi majorate fata de media pietei”, se mai arata in notificarea Cocor.

Oficialii companiei au mentionat ca in sedinta din 6 decembrie, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Cocor a aprobat actiunea in raspundere impotriva administratorului ABC pentru prejudicii aduce imaginii societatii, prin denigrarea activitatii comerciale si prin actiuni de manipulare a pietei de capital.



Citeste si