Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca "cea mai rapida solutie", pe care i-a si propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptarii, miercuri, in Guvern, a noului program de guvernare, asupra caruia sa fie asumata apoi raspunderea in Parlament.

Seful statului a precizat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca dupa adoptarea de catre Parlament a hotararii de numire a unui numar de ministri, punctul sau de vedere este ca va respecta deciziile anterioare ale Curtii Constitutionale si va numi toti ministri, cand conditiile vor fi indeplinite. El a mentionat ca ceea ce a solicitat, in privinta schimbarii "extrem de importante" a structurii Guvernului, a fost sa existe un program de guvernare "care sa reflecte noua realitate politica a Guvernului, precum si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate".

Presedintele a adaugat ca, "deocamdata, sunt doua optiuni", in acceptiunea sa.

"Una este cea care pleaca de la realitatea unei intampinari facute la Curtea Constitutionala de grupul parlamementar al PDL si al PMP. Ei au avut numarul de semnaturi cu care au depus la secretariatul CC o intampinare legata de continutul hotararii", a precizat el, citat de Mediafax.

"Din pacate, la aceasta ora nu stiu continutul documentului pe care PDL si PMP l-au inaintat la Curte. Pot intui ca este vorba de aceeasi problema a legitimitatii guvernarii pe un program de guvernare aprobat de Parlament atunci cand era o realitate politica USL. De altfel, chiar comportamentul de astazi, din Parlament, al fostului copresedinte al USL demonstreaza ca USL nu exista", a mai spus presedintele. Traian Basescu a precizat ca al doilea considerent este legat de "nevoia existentei acestui program de guvernare adaptat la noua realitate politica".

Citeste si:
Thailandezii sfatuiti de guvern sa faca dus mai rar din cauza secetei
Thailandezii sfatuiti de...

Presedintele a precizat ca a discutat marti cu premierul Victor Ponta. "Sper ca in perioada urmatoare sa dea o solutie, solutia constitutionala, a asumarii raspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care sa reflecte noile aliante politice din Parlament", a continuat Basescu. In opinia lui Traian Basescu, cea mai rapida solutie este aceea a adoptarii, miercuri, in Guvern, a noului program, asupra caruia sa fie asumata raspunderea in Parlament.

"Cred ca este o solutie foarte rapida, pe care i-am si propus-o premierului. Nu stiu cand va stabili CC un termen. Nici nu ai cu cine sa vorbesti la ora asta la CC. Probabil maine (miercuri - n.r.) se va da un termen, dar cea mai rapida solutie mi se pare aceea a adoptarii maine, in Guvern, a noului program de guvernare, cu care premierul, Guvernul, sa isi asume raspunderea in Parlament, si eu va asigur ca, in momentul in care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita sa semnez decretele de instalare a noilor ministri", a mai spus el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ponta: Nu ne vom opune anticipatelor, dar nici nu vom ajuta