Romania si Ucraina se obliga, prin acordul de securitate semnat luni, la Kiev, sa se notifice reciproc cu cel putin 42 de zile inaintea inceperii unor activitati militare in zonele de frontiera, iar Ucraina nu va detine si nu va amplasa armamente ofensive pe Insula Serpilor.

Un alt aspect se refera la observarea activitatilor militare: Romania si Ucraina vor trimite cate doi observatori la activitatile militare notificabile. In ceea ce priveste Insula Serpilor, Ucraina s-a obligat sa nu detina si sa nu amplaseze armamente ofensive, cum ar fi tancuri, avioane, elicoptere de lupta, pe Insula Serpilor.

Existau sperante ca acest acord sa fie urmat si de o parafare macar a acordului de mic trafic la frontiera, blocat de ani de zile in Ucraina. In cadrul ceremoniei de semnare, ministrul de Externe ucrainean Andrii Descita a declarat, cu privire la tensiunile din Crimeea si la planul de secesiune al autoritatilor proruse din regiune, ca Ucraina e pregatita sa discute "cu reprezentantii legitimi" de la nivel local o largire a autonomiei peninsulei, "dar nu sub amenintarea armei".

"Trebuie sa fie o cale pasnica, cu utilizarea tuturor mecanismelor diplomatice si de acest lucru ne ocupam acum, atat in relatiile bilaterale, cat si in cadrul altor organizatii internationale. Crimeea este teritoriul Ucrainei si n-o sa o dam nimanui", a spus Descita, precizand ca tara lui nu va renunta la "niciun centimetru" din peninsula, scrie Mediafax. Descita a multumit Romaniei pentru sustinerea integritatii teritoriale a Ucrainei, in contextul tensiunilor din Crimeea si s-a declarat recunoscator pentru ajutorul medical acordat de SMURD unui numar de raniti ucraineni. De asemenea, seful diplomatiei de la Kiev i-a dat asigurari lui Corlatean ca noua putere ucraineana se angajeaza sa aiba grija de comunitatea romaneasca din Ucraina.

"Guvernul ucrainean sustine toate minoritatile nationale si integrarea lor", a spus ministrul interimar de Externe al Ucrainei, Andrii Descita, care a precizat ca guvernul sau e "extrem de recunoscator" Romaniei pentru sustinerea Ucrainei in forurile externe. Ministrul ucrainean de Externe a mai dat asigurari ca tara lui vrea sa consolideze relatiile cu Romania si ca "Ucraina vrea un viitor european". In ceea ce il priveste pe Titus Corlatean, acesta i-a spus omologului ucrainean ca vizita sa la Kiev, prima a unui oficial roman de la schimbarea regimului, este "in primul rand un mesaj politic de solidaritate foarte clar, pe care Romania il exprima poporului ucrainean intr-un moment foarte dificil".
Ministrul roman le-a spus gazdelor ucrainene ca Romania "a fost si este un sustinator extrem de activ al destinului european al Ucrainei".

Citeste si:
Trafic din ce in ce mai intens. Vom depasi 9 MIL. de masini in Romania
Parcul auto din Romania va...

In ceea ce priveste situatia din Peninsula Crimeea, unde au loc manevre de trupe rusesti in afara bazelor permanente ale Moscovei, prezentate drept "o misiune umanitara", Corlatean a reamintit ca Romania se asteapta ca Rusia sa se abtina de la actiuni militare si sa se respecte drepturile poporului ucrainean si legile tarii. "Federatia Rusa sa se intoarca la parametrii conveniti privind prezenta sa in Ucraina si sa rspecte si sa privilegieze procesul politic de dialog, si nu interventia armata", a spus oficialul roman, atrangandu-le gazdelor ucrainene atentia asupra "tentatiei aparitiei acestui lant de conflicte prelungite intr-o zona mai larga".

Ministrul roman de Externe s-a intalnit la Kiev si cu premierul Arsenii Iateniuk, precum si cu presedintele Radei si presedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un gandac, problema in calea finantarii autostrazii Sibiu-Pitesti