Rusia a creat o serie de conflicte in jurul Marii Negre pentru atingerea obiectivului presedintelui Vladimir Putin de reconstruire a Uniunii Sovietice, afirma presedintele Traian Basescu, avertizand ca Republica Moldova este "intr-un mare pericol", conform postului ABC News, citat de Mediafax.

Rusia a creat o serie de conflicte in jurul Marii Negre pentru a grabi atingerea obiectivului presedintelui Vladimir Putin de reconstruire a Uniunii Sovietice, a spus Basescu intr-un interviu acordat Associated Press, exprimand temerea ca Republica Moldova este "intr-un mare pericol".

"Daca ne uitam pe harta, vom vedea acest lant de conflicte inghetate" in jurul Marii Negre "care pot fi activate in orice moment", a declarat Basescu, referindu-se la conflictele din regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud (Georgia), din Crimeea (Ucraina) si din Transnistria (R.Moldova).

Prioritatile lui Vladimir Putin "par sa aiba legatura cu punctul de contact cu Uniunea Europeana si NATO", a continuat Traian Basescu, notand ca Ucraina si Republica Moldova sunt "o prioritate pentru Vladimir Putin, care vrea sa reconstruiasca Uniunea Sovietica".

Corlatean: UE nu accepta dreptul invocat de Rusia de ingerinta armata in sprijinul unei minoritati

Citeste si:
Macron: Rusia va continua sa incerce sa destabilizeze democratiile...
Macron: Rusia va continua sa...

La nivelul UE si al comunitatii internationale democratice nu este acceptat dreptul invocat de Rusia de ingerinta prin mijloace armate intr-un alt stat pentru a sprijini o minoritate, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Ministrul de Externe a declarat ca a insistat foarte mult la Consiliul Afaceri Externe asupra reafirmarii faptului ca, la nivelul comunitatii internationale democratice si la nivelul UE, nu se accepta "asa-zisul drept invocat de Federatia Rusa al ingerintei prin mijloace armate intr-un alt stat pentru a veni in sprijinul minoritatii inrudite". "Nu exista un astfel de drept in dreptul international si trebuie sa reafirmam faptul ca nu acceptam interventia respectiva. Acest lucru a fost condamnat in 2008 de Comisia de la Venetia in speta Abhazia si Osetia de Sud", a spus Corlatean.

"Daca am accepta un asa-zis drept de interferenta, ne putem intreba ce s-ar intampla cu inviolabilitatea frontierelor", care este "un principiu fundamental, inclusiv in Europa de astazi", a mai spus seful diplomatiei.

Pe de alta parte, ministrul de Externe a precizat ca in textul concluziilor CAE se reafirma necesitatea ca autoritatile ucrainene sa respecte "drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, inclusiv minoritatii romane".

Citeste si:
Rusia: o pacienta revenita din China a evadat din spital
Rusia: o pacienta revenita...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Firea, Basescu si Nicusor Dan
Setari Cookie-uri