Mircea Geoana: Apartenenta la NATO, o garantie reala de securitate

Mircea Geoana declara la zece ani de la aderarea la NATO, care a avut loc sub mandatul sau de ministru de Externe, ca apartenenta la Alianta Nord-Atlantica reprezinta prima garantie reala de securitate pe care Romania o are in istoria sa.

Geoana a precizat ca aderarea la NATO a reprezentat momentul intoarcerii Romaniei in Occident si se intreaba, retoric, cat de vulnerabila ar fi fost Romania azi in fata actiunilor Federatiei Ruse, care incearca sa revina pe fostul sau tipar imperial, in absenta garantiilor de securitate oferite de Alianta si de partenerii americani, noteaza Mediafax.

Fostul ministru de Externe a aratat ca apartenenta Romaniei la NATO nu este in sine o reteta a succesului, ci o preconditie a succesului, el subliniind ca Romania trebuie sa isi faca temele si sa isi respecte angajamentele, respectiv sa elaboreze o strategie de securitate nationala actualizata, care ii lipseste de aproape zece ani, si sa revina mai repede decat se prognoza la alocarea a 2% din PIB pentru Aparare.

Geoana a mentionat ca Romania trebuie sa devina, alaturi de Polonia, printre cele mai puternice state din punct de vedere militar din regiune.
Potrivit lui Geoana, NATO se va transforma in perioada urmatoare, urmand sa adopte o serie de elemente de redefinire in noul context legat de Federatia Rusa.

Geoana a spus, totodata, ca interesul vital al Romaniei este ca, in premiera in istorie, pe langa apartenenta sa la NATO si UE, sa aiba toti vecinii sai, respectiv Serbia, Republica Moldova, Ucraina si Georgia, membri ai aceluiasi sistem politic.

Citeste si:
Joe Biden, președintele SUA: Rusia ne atacă democrațiile
Joe Biden, președintele SUA:...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri