Presedintele Traian Basescu a declarat, la Timisoara, referindu-se la atacurile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa Romaniei, ca trebuie aflat mai intai cata vodca a consumat Rogozin inainte sa faca asemenea declaratii.

"La astfel de declaratii eu nu pot avea decat o singura reactie. Trebuie sa aflam cata vodca a consumat Rogozin inainte sa faca aceste declaratii. E o declaratie lipsita total de respect fata de un alt stat, fata de orice altceva ce nu reprezinta Mama Rusia", a declarat pentru opiniatimisoarei.ro presedintele Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca Rogozin a ramas inca la modul de gandire al stalinismului.

Intrebat de jurnalistul de la opiniatimisoarei.ro despre faptul ca Ministerul roman al Afacerilor Externe a cerut lamuriri oficiale in acest caz, Basescu a raspuns:" E o procedura absolut normala ca ministerul sa intrebe, deoarece nici Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei n-avea de unde sa stie cata vodca consumase Rogozin inainte de aceasta declaratie".

Intrebat despre amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre vicepremierul rus Dmitri Rogozin, presedintele Traian Basescu a spus ca acesta "era nervos".

"Cred ca era nervos si a vorbit gura fara el. La Rogozin nu-i nimic de mirare din punctul asta de vedere", a raspuns Basescu.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat sambata ca a revenit la Moscova, din Republica Moldova, in pofida faptului ca avionul sau a fost obligat de catre avioane ucrainene de interceptare sa se se intoarca din drum, la Chisinau, potrivit agentiei ruse Itar-Tass.

"Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru sa se intoarca din drum", a scris vicepremierul rus intr-un mesaj postat pe Twitter.

Cateva minute mai tarziu, Rogozin a continuat, in alt mesaj, "dar industria apararii are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a ramas in urma".

Pentru a-si demonstra afirmatiile, Rogozin a postat o fotografie in care apare in fata cladirii Aeroportului Domodedova de la Moscova.

Ambasada Rusiei la Chisinau a declarat pentru agentia Itar-Tass ca Rogozin probabil ca a calatorit catre Rusia cu un "zbor obisnuit" si ca nu se afla in avionul interceptat in spatiul aerian al Ucrainei.

Anterior vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Romania ca nu i-a permis avionului sau, la solicitarea Statelor Unite, sa se intoarca la Moscova prin spatiul aerian romanesc, in drum dinspre regiunea separatista moldoveana Transnistria, unde a participat vineri la parada militara organizata de Ziua Victoriei asupra nazistilor.

"La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec", afirma vicepremierul rus intr-un mesaj postat sambata pe Twitter, din Transnistria.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", adauga Rogozin, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Ministerul roman de Externe a reactionat sambata imediat, apreciind ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezinta "o declaratie foarte grava", si a solicitat autoritatilor de la Moscova sa precizeze public daca afirmatiile citate reprezinta pozitia oficiala fata de Romania.

In contextul crizei din Ucraina, Dmitri Rogozin a facut mai multe declaratii privind regiunea transnistreana, asigurand in special ca Rusia va acorda o atentie sporita in ceea ce priveste drepturile etnicilor rusi din regiune.

Autoritatile de la Tiraspol au lansat o campanie de strangere de semnaturi pentru recunoasterea independentei Transnistriei, in contextul unor declaratii ale presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit carora locuitorii din stanga Nistrului trebuie sa-si decida singuri viitorul.

Campania a fost initiata la 22 aprilie, cu sustinerea Uniunii comunitatilor ruse din Transnistria, si urma sa se incheie la 9 mai, cand la Tiraspol a avut loc o parada cu ocazia Zilei Victoriei. Cu acest prilej, liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuk a anuntat ca-i va inmana petitia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care, la randul sau, o va transmite presedintelui Vladimir Putin, potrivit agentiei Tiras.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri