"Noi nu am recunoaste niciun referendum al minoritatii romanesti din Ucraina, care ar cere alipirea la Romania. Romania nu ar recunoaste asa ceva pentru ca ar fi impotriva Constitutiei Ucrainei, cum nu am recunoaste un referendum pe teritoriul Romaniei, daca i-ar da cuiva prin cap sa faca un astfel de referendum", a spus Traian Basescu.

Traian Basescu a comentat si referendumurile din estul Ucrainei, spunand ca aceste referendumuri au fost compromise in mod fundamental. "In Ucraina nu sunt permise astfel de referendumuri, privind declararea indepednentei, separatismul, federalizarea. Aceste lucruri se pot face numai prin negocieri intre reprezentanti ai populatiei din est cu Kievul, privind un regim de autonomie".

"Romania in mod categoric respinge sa recunoasca orice fel de separatism, in baza unui astfel de referendum. Cum credeti ca ar proceda Romania, daca doamnul Dragnea ar spune ca vrea sa devina republica, si i-ar convinge Dragnea sa se faca republica Teleroman. Cum credeti ca ar reactiona Bucurestiul? Nu ar recunoaste asa ceva", a spus Traian Basescu, citat de Mediafax.