Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, inainte de plecarea la dineul de lucru al membrilor Consiliului European, ca optiunea Romaniei pentru viitoarea Comisie ramane Dacian Ciolos la Agricultura. Presedintele a mai spus ca acest portofoliu a fost intotdeauna unul extrem de disputat.

Seful statului a precizat ca la dineul sefilor de stat si de guvern din Consiliul European nu se va desemna presedintele Comisiei Europene, ci doar se va lansa "un proces de reflectie". Totodata, Traian Basescu a spus ca nu este momentul discutiilor privind comisarul din partea Romaniei.

"Vad ca este o agitatie extraordinara cu comisarul. Nu este momentul, ceea ce nu inseamna ca nu este momentul diplomatic al discutiilor care trebuie facute de la guvern la guvern. In ceea ce priveste pozitionarea Romaniei in vederea obtinerii unui portofoliu convenabil, sigur optiunea noastra ramane continuarea cu Dacian Ciolos la Agricultura, dar nu suntem singuri pe lume si portofoliul Agriculturii este extrem de disputat intotdeauna", a subliniat presedintele Traian Basescu, in cadrul unei declaratii facute marti la Aeroporul Henri Coanda, inainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la summit-ul PPE si la Dineul de lucru separat al sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca tema viitorului comisar european pe care Romania il va avea a fost discutata in cursul zilei in coalitia de guvernare, el aratand ca optiunea principala pentru Romania este de a pastra portofoliul Agriculturii, daca este posibil.

Intrebat daca marti, in discutiile cu colegii socialisti din PES, va discuta si despre optiunea Romaniei pentru un anume portofoliu din CE, Ponta a raspuns: "Da, am discutat azi in coalitia de guvernare din care fac parte USD, UDMR, si era si domnul Tariceanu acolo, si optiunea principala pentru Romania este de a pasra portofoliul Agriculturii, daca este posibil".

Citeste si:
Cat "inghite" chiria lunara in Bucuresti din buzunarul romanilor
Cat dau romanii pe chirie...

"Daca nu, sigur, trebuie sa discutam de un alt portofoliu important", a spus Ponta. El a sustinut ca, din pacate, Romania va avea o slaba putere de negociere in Consiliu pentru ca seful statului, Traian Basescu, nu are putere de negociere. "Romania va avea o slaba putere de negociere pentru ca cel care trebuie sa negocieze nu e acolo, eu, iar cel care e acolo nu are nicio putere de negociere. Toata lumea stie ca a luat 6% si ca oricum in noiembrrie pleaca. Deci din punctul asta de vedere, din pacate, ca si la momentul bugetului 2014-2020, cand a fost domnul Basescu si am obtinut cea mai slaba alocare din toate tarile UE, mi-este teama ca domnul Basescu, total dezinteresat de ceea ce se mai intampla in Romania de la anul, sa piarda portofoliul Agrocultuii sau sa obtina nimic pentru Romania", a spus Ponta.

Intrebat daca Ciolos va ramane comisar, in conditiile pastrarii portofoliului Agriculturii, Ponta a precizat ca prima discutie este despre portofoliu, dupa care fiecare tara respecta o procedura de nominalizare. "E prematur sa vorbim despre orice altceva", a spus Ponta.

Intrebat daca Justitia s-ar numara printre variantele de lucru pentru a doua optiune, Ponta a spus ca nu ar fi rau, dar ca cel mai bine ar fi ca Romania sa pastreze Agricultura.

Citeste si:
Stamule: În țară nu se producea nimic din materialele combaterii...
Tănase Stamule, consilierul...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Sondaj CURS pentru Primaria Bucuresti: Firea, Basescu si Nicusor Dan
Setari Cookie-uri