In decizia premierului prin care Marius Ursu este reinstalat la sefia ANCPI se arata ca numirea este efectuata la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea. Pe 24 martie, Marius Ursu a demisionat de la ANCPI, post pe care il ocupa de doi ani, iar Ponta a semnat decizia de revocare, la cerere, pe 27 martie, noteaza Mediafax.

Atributiile de conducere a institutiei au fost preluate temporar de catre directorul general adjunct, Marcel Grigore. Anterior, Ursu a condus Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis, avand sprijinul PSD.

Ursu a demisionat de la ANCPI la doar trei zile dupa ce in Monitorul Oficial a fost publicata ordonanta de urgenta privind reorganizarea noului Guvern, care prevede, printre altele, ca Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara trece din coordonarea secretarului general al Guvernului in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus in prezent de Liviu Dragnea.

Actul normativ mai prevede ca membrii CA si directorul general sunt numiti si revocati din functie prin decizie a premierului, la propunerea ministrului Dezvoltarii. In luna mai 2012, in prima sedina a Guvernului USL, Inspectoratul de stat in Constructii si Oficiul pentru Cadastru au fost transferate din gestionarea Ministerului Dezvoltarii, condus pana atunci de Elena Udrea (din partea PDL) in subordinea Executivului, premierul Victor Ponta afirmand atunci ca cele doua structuri au fost trecute anterior la minister "mai mult pe criterii personale" decat functionale.