Cetatenii care s-au pronuntat cu privire la initiativa legislativa prin care prezenta la vot ar deveni obligatorie au raspuns in proportie de 44,6% favorabil acestei masuri, in timp ce 41,7% se declara impotriva, din cauza lipsei de incredere in clasa politica. Restul de 13,4% dintre cei chestionati nu au raspuns la aceasta intrebare.

Inscop Research a masurat si intentia de vot cu privire la eventuale alegeri parlamentare. Astfel, daca alegerile ar fi organizate duminica viitoare, alianta PSD-UNPR-PC ar lua 42,3% din voturi in cazul in care PNL si PDL ar candida separat, si 43,5% daca cele doua partide ar forma o alianta.

De asemenea, in primul caz, PNL ar fi pe locul doi, cu 19,3% din voturi, iar PDL ar fi votat de 11,9% din populatie, urmat de PMP, cu 7,5%. Daca partidele ar candida impreuna, alianta ar fi votata de 29,8% din populatie, in timp ce electoratul PMP ar ramane aproape constant, la 7%.

Aproape 10% dintre romani nu stiu ce inseamna "de stanga" sau "de dreapta"

In ceea ce priveste orientarea ideologica a respondentilor, optiunile sunt clar definite pentru 40,3% din populatie, care se situeaza fie la dreapta, fie la stanga esichierului politic, in procente aproape egale. In acelasi timp, un procent identic reprezinta cei care nu se regasesc in spectrul ideologic actual. Aproape 10% dintre cei chestionati declara ca nu stiu ce inseamna “de stanga” sau “de dreapta”.