Comemorarea elibararii Republicii Moldova de sub ocupatia fascista: Rogozin va participa la ceremonia de la Tiraspol pe 24 august

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat ca intentioneaza sa marcheze la Tiraspol 70 de ani de la operatiunea de eliberare a Republicii Moldova de ocupatia fascista.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, copresedinte al Comisiei Interguvernamentale (CIG) Rusia-Republica Moldova, a anuntat ca intentioneaza sa marcheze la Tiraspol 70 de ani de la operatiunea de eliberare a Republicii Moldova de ocupatia fascista, relateaza Itar-Tass in pagina electronica, potrivit Mediafax.

"Intentionez sa vizitez Tirapolul pe 24 august pentru a participa la ceremonie. Imi dau seama ca va fi dificil sa ajung acolo, din cauza ca ma astept sa fiu inscris curand pe lista de sanctuni a Ucrainei. Este imposibil sa zbor pana acolo prin Ucraina, unde avionul ar putea fi obligat sa aterizeze", a declarat vicepremierul rus pentru Izvestia.

"Nici sa ocolesc prin Bulgaria si Romania nu este usor. Am sa gasesc eu o cale", a adaugat Rogozin. "Am primit o propunere din partea (celuilalt) copresedinte al CIG Rusia-Republica Moldova sa ne intalnim si sa discutam despre relatiile comerciale din perspectiva sanctiunilor (occidentale)", a spus Rogozin. Vicepremierul rus este reprezentantul special al presedintelui rus Vladimir Putin pentru regiunea separatista moldoveana Transnistria.

Rogozin a efectuat o vizita in regiunea separatista moldoveana, unde a asistat la ceremoniile oraganizate pe 9 mai pentru marcarea sfarsitului celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pe drumul de intoarcere la Moscova, pe 10 mai, avionul vicepremierului rus a fost perchezitionat pe aeroportul din Chisinau de catre serviciile moldovenesti de securitate, care au confiscat mai multe cutii care contin liste cu semnaturi in favoarea anexarii Transnistriei de catre Rusia. Autoritatile moldovenesti au afirmat ca aceste cutii au fost confiscate pentru a fi "examinate", denuntand actiuni "contraproductive" si "declaratii provocatoare la adresa (Republicii) Moldova" din partea lui Rogozin.

Bucurestiul a cerut Moscovei explicatii cu privire la afirmatiile lui Rogozin, care s-a declarat pregatit sa revina la bordul unui bombardier de tip Tupolev, dupa ce i-a fost interzis sa survoleze teritoriul romanesc. Dmitri Rogozin, unul dintre oficialii rusi influenti sanctionati de catre Uniunea Europeana (UE) in contextul crizei ucrainene, este cunoscut pentru retorica sa antioccidentala. "La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec", afirma vicepremierul rus intr-un mesaj postat, la 10 mai, pe Twitter, din Transnistria. "Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", scria Rogozin, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria. De asemenea, intr-o postare pe Facebook, el sustinea ca Romania i-a inchis spatiul aerian in legatura cu "sanctiuni impuse de catre Uniunea Europeana". Vicepremierul rus a acuzat probleme cu transportul si la venirea in regiunea separatista moldoveana, pe 8 mai, unde a asistat la parada organizata de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anuntat, tot pe Twitter, ca avionului sau, care se indrepta catre Chisinau, nu i s-a permis sa traverseze spatiul aerian al Ucrainei si ca a fost nevoit sa ocoleasca prin Bulgaria si Romania

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri