Presedintele Traian Basescu a avertizat, marti, ca Romania ar putea reintra intr-o perioada de criza economica, avand in vedere lipsa predictibilitatii fiscale si unele taxe care "au bulversat mediul de afaceri".

”Am vazut, anul acesta, o serie intreaga de introduceri de taxe care au bulversat, pur si simplu, mediul de afaceri. O astfel de bariera face ca investitorii sa faca un pas inapoi, iar scaderea investitiilor straine directe in acest an este o proba, pe primele sapte luni s-a inregistrat o scadere de 13,8% a investitiilor starine directe. Daca adaugam la faptul ca Guvernul insusi, intr-o politica de stimulare a consumului, a utilizat cu 30% mai putini bani pentru investitii din bugetul de stat, indreptandu-i catre asistenta sociala, realizam ca, pe acest drum, Romania risca sa reintre intr-o perioada de criza economica”, a afirmat Basescu, la Forumul Forbes "Reluarea cresterii economice sustenabile in pietele emergente”, noteaza Mediafax.

In opinia presedintelui, este important ca in 2015 investitorilor sa li se transmita un semnal extrem de direct legat de predictibilitea fiscalitatii in Romania. Traian Basescu a spus ca a analizat diversele modalitati de a iesi din criza ale statelor din UE, precum Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Franta, si a precizat ca ”nu au avut succes acele procese de reforma care s-au asezat sub emblema amanarilor si a pasilor marunti”.

”Acele state care au prelungit momentul luarii unor masuri severe pentru restabilitatea echilibrelor macroeconomice continua sa fie in criza, nu s-au putut relansa economic si nu si-au rezolvat problema datoriilor si acum cer derogari la Comisia Europeana, de la Tratatul Fiscal, de la criteriile de la Maastricht”, a afirmat seful statului, adaugand ca aceste state nu se pot relansa economic, iar prin amanarile cerute nu fac decat sa isi agraveze situatia pe termen mediu.

Traian Basescu a mai afirmat ca ”exista alternativa nerespectarii obligatiilor, pentru ca sunt politicieni care spun ca Tratatul Fiscal n-ar trebui respectat si obligatiile pe care ni le-am asumat in relatia cu CE ar trebui renegociate”, dar acest lucru ”inseamna intarzieri in consolidarea fiscala si risc major".

Potrivit lui Traian Basescu, ”daca Romania a fost una dintre tarile care au asumat solutiile rapide, si ele s-au si manifestat ca atare, prin restabilirea echilibrelor macroeconomice si reintrarea in deficitele bugetare, si in mod spectaculos, atingerea celor cinci criterii de la Maastricht, asta nu inseamna ca Romania nu are probleme”. Seful statului a mentionat ca tara noastra are ”o zona de risc care se afla in proprietatea statului”.

Sistemul de educatie romanesc este prea putin profilat pe economia romaneasca.

”Mai avem si alte zone de risc in economia noastra. Poate nu e corect sa le spun zone de risc, ci bariere in cresterea numarului de locuri de munca si in relansarea economica”, a spus seful statului, dand ca exemplu ”infrastructura precara”, care s-ar fi putut afla in cu totul alta situatie daca fondurile de coeziune ar fi fost utilizate. ”Constructia de autostrazi, le construim prea incet si uneori prea scump, ca si la cai ferate, de altfel”, a precizat Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, o alta bariera care poate fi inlaturata pentru ca ”sta in mana Guvernului” este educatia: ”Sistemul de educatie romanesc este prea putin profilat pe economia romaneasca, nu da economiei calificarile de care are nevoie, ceea ce face viata grea pentru investitori, pentru ca trebuie sa introduca forta de lucru in cursuri de calificare”.

”O alta bariera este sistemul de sanatate. Exista un proces de depreciere a starii de sanatate a romanilor. Asta inseamna ca trebuie intervenit pentru achizitie de tehnologie moderna in spitalele romanesti, si nu as putea spune ca acest proces nu se intampla, dar el trebuie accelerat”, a mai mentionat Traian Basescu, adaugand ca este necesara si specializarea cadrelor medicale care sa lucreze cu astfel de echipamente.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri