ACL PNL-PDL a primit si declarat, in prima jumatate a campaniei pentru alegerile prezidentiale, donatii totale in valoare de 1.532.723, mai mult decat alianta PSD-UNPR-PC, care a primit si declarat donatii totale in valoare de 1.144.990, conform informatiilor prezentate luni de AEP.

Partidul Miscarea Populara ocupa locul trei in clasamentul donatiilor, formatiunea primind si declarand, in primele doua saptamani ale campaniei electorale, 455.500 lei, se arata, totodata, in comunicatul AEP in care se prezinta situatia donatiilor primite si declarate de partide, aliante si candidati independenti la data de 16 octombrie 2014.

Spre deosebire de ACL, PSD si PMP, care se afla in topul clasamentului, UDMR a primit si declarat, in perioada mentionata, donatii in valoare totala de 16.950 de lei, in timp ce PPDD a primit si declarat donatii de 7.482 lei, iar PRM - 1.393 de lei.

Peste jumatate din totalul donatiilor revine ACL si PSD-UNPR-PC

Celelalte partide inscrise in cursa electorala, respectiv Partidul Alternativa Socialista, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Partidul Ecologist Roman si Partidul PRODEMO nu au declarat donatii. Astfel, valoarea totala a donatiilor primite si declarate de aliante si partide in primele doua saptamani de campanie este de 3.159.039 lei.

Dintre toate aliantele si partidele enumerate, ACL, PSD-UNPR-PC, PMP si PPDD au primit si declarat, in perioada mentionata, donatii si din partea persoanelor juridice, in valoare totala de 210.760 lei (ACL), 82.594 lei (PSD-UNPR-PC), 96.000 lei (PMP) si, respectiv, 1.000 de lei (PPDD), restul sumelor fiind constituite din donatii facute de catre persoane fizice.

Citeste si:
Unde votam la prezidentiale: Lista sectiilor de vot din strainatate
HARTA Unde pot vota romanii...

In ceea ce priveste candidatii independenti, topul donatiilor primite si declarate in prima jumatate a campaniei este condus de Calin Popescu-Tariceanu, cu 261.912 lei. El este urmat de Teodor Melescanu, cu 164.900 lei, Monica Macovei, cu 73.272 lei, din care 30.331 lei donati de persoane juridice si 42.942 lei donati de persoane fizice, clasamentul fiind inchis de Gheorghe Funar, cu 2.500 lei.

Astfel, valoarea totala a donatiilor primite si declarate de candidatii independenti in primele doua saptamani de campanie este de 502.584 lei. In total, aliantele, partidele si candidatii independenti au primit si declarat in prima saptamana a campaniei electorale suma de 3.661.623 lei, din care 3.240.938 lei donati de persoane fizice, iar 420.685 lei donati de persoane juridice.

Finantarea campaniilor electorale este reglementata de Legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, unde se prevede ca donatiile si legatele primite dupa deschiderea campaniilor electorale de la persoanele fizice sau juridice trebuie declarate AEP de catre mandatarul financiar, in termen de cinci zile lucratoare de la primire.

Citeste si:
O echipa de campanie a PSD, fugarita cu o maceta
Un brailean i-a alergat cu o...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Simona Halep, critici la adresa guvernului PSD