Iohannis: Pentru reformarea institutiilor politice, trebuie sa renuntam la cateva practici

Presedintele Klaus Iohannis a declarat in mesajul transmis in plenul reunit al Parlamentului, ca pentru reformarea institutiilor politice, este nevoie de renuntarea la cateva practici, precum populismul si electoralismul, ”din cauza carora suntem astazi, aici”.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca este important ca si actiunile Parlamentului deopotriva sa fie in acelasi sens. Un parlament ferm in materie de integritate, corect in raport cu cererile justitiei, responsabil in actul de legiferare, activ in atributiile de control si transparent in conduita va fi cu siguranta privit altfel de cetateni, scrie Mediafax.

Presedintele a aratat ca a constatat cu bucurie ca exista deschidere fata de reformarea institutiilor politice pe care le reclama intrarea intr-o noua etapa a consolidarii democratice, pe care cetatenii Romaniei o doresc. ”Pentru o transformare profunda de sistem, va trebui sa renuntam la cateva practici. In primul rand, sa renuntam la populism si la electoralism”, a declarat Klaus Iohannis.

El a spus ca prin populism intelege ”sa nu propui masuri care afecteaza arhitectura statului si a institutiilor, fara argumente doar pentru a putea atrage voturi”, iar prin electoralism intelege ”sa gandesti masuri si sisteme de vot de natura sa maximizeze castigul electoral al unui partid sau altuia, la un moment dat”.

Klaus Iohannis a afirmat ca, in acest fel, nu se poate construi un stat. ”Trebuie sa avem taria sa recunoastem ca din cauza populismului si electoralismului suntem astazi, aici. Nu in sens de vina, ci de responsabilizare, acum cand avem sansa de a indrepta lucrurile.

Citeste si:
Iohannis: Suntem al doilea producător de gaze în UE
Iohannis: Suntem al doilea...

In unele cazuri, desi se stia ca nu sunt eficiente, au fost create reguli care raspundeau unor interese electorale de conjunctura. In alte situații, temerile publicului au fost deliberat alimentate, pentru a distruge, iar conflictul politic a umbrit orice dezbatere asezata. Totul a fost subsumat unui razboi politic, lipsit de sens pe termen lung, dar consumator de energii si distrugator de sperante”, a mai precizat presedintele Iohannis.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri