Presedintii ucrainean Petro Porosenko si rus Vladimir Putin au facut un "progres urias" in negocierile cu privire la criza din Ucraina care se desfasoara la Minsk, ajungand la un acord asupra a 80% - zece puncte - din documentul final, a declarat joi o sursa pentru agentia rusa de stat RIA Novosti.

"Asupra documentului final s-a ajuns la un acord in proportie de 80%. Acest document are peste zece puncte. Dupa ce va fi semnat de catre «Cei patru de la Normandia» va fi trimis sa fie semnat de catre Grupul de contact. S-a inregistrat un progres urias", a declarat sursa citata, scrie Mediafax.

Negocierile pot continua cinci-sase ore, a declarat seful administratiei prezidentiale ucrainene. "Lucram in echipe de aproximativ sapte ore. Acum se lucreaza in formatul celor patru lideri", a declarat Valeri Ciali. "Este prea devreme pentru (a oferi) detalii. Cred ca mai avem cinci sau sase ore de lucru", a adaugat el.

Toate negocierile si consultarile cu privire la criza din estul Ucrainei par sa conduca la un document acceptabil pentru toate partile implicate in negocieri, a apreciat Mihail Ezhel, ambasadorul ucrainean in Belarus. Potrivit ambasadorului rus in Belarus, Aleksandr Surikov, Grupul de contact se concentreaza asupra aspectelor practice privind implementarea acordului de la Minsk, inclusiv stabilirea detaliilor si procedurilor implicate de retragerea armamentului greu, cadrul si termenele armistitiului. "Grupul de contact finalizeaza documentul care va fi trimis imediat liderilor (din formatul Normandia), care-l vor aproba sau respinge", a declarat el.

Ministrii de Externe rus Serghei Lavrov, german Frank-Walter Steinmeier si francez Laurent Fabius au discutat in paralel, dupa care s-au alaturat sefilor de stat si de guvern. Liderii "republicilor populare" de la Donetk Denis Pusilin si Lugansk Vladislav Deinego se intalnesc separat cu reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini, ambasadorul rus in Ucraina Mihail Zurabov si fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima.

Participantii la negocierile de la Minsk intentioneaza sa implementeze un armistitiu in estul Ucrainei in urmatoarele 48 de ore, potrivit unei surse citate de agentia germana DPA. Maratonul diplomatic dureaza de 14 ore. Acestea sunt cele mai lungi negocieri din cariera lui Putin, noteaza agentia. Un armistitiu urmeaza sa fie pus in aplicare pe 14 februarie, potrivit Reuters, care citeaza o versiune a documentului final. Acordul ar implica retragerea armamentului greu si instituirea unei zone de securitate.

Sursa foto: ID1974 / Shutterstock.com

Sursa foto: Vladimir Putin/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri