Presedintele a afirmat in discursul sau ca, fata de vizita precedenta facuta la Chisinau, acum se afla aici in calitate de presedinte al Romaniei, motiv pentru care ”emotiile sale sunt si mai puternice”, potrivit Mediafax.

”Prezenta mea in fata dumneavoastra este nu doar un motiv de bucurie, ci si un prilej de a vorbi despre lucruri fata de care simtim la fel: despre valorile noastre comune si despre provocarile momentului, dar si despre oportunitatile pe care acest spatiu de pe continentul european si aceste timpuri le ofera. Vreau sa ma refer la doua valori fundamentale care guverneaza relatia dintre noi: solidaritatea si identitatea. Si rezum aceste doua notiuni, interdependente in cazul nostru, prin proiectul european asumat de Republica Moldova in relatie cu Romania”, a spus seful statului.

Potrivit lui Iohannis, cooperarea dintre cele doua state dovedeste cat de important este sa ai ”un bun avocat” in acest parcurs. ”Moldova are o mare sansa, pe care noi n-am avut-o la momentul aderarii. Aceasta sansa se numeste Romania, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astazi cel mai redutabil sustinator al Republicii Moldova in procesul de integrare.

Klaus Iohannis le-a transmis studentilor de la Universitatea de Stat din Moldova ca este dascal de profesie si stie ca rolul unui dascal nu este doar de a impartasi cunostinte, ci ”are o misiune mult mai grea, aceea de a transmite valori si de a construi astfel caractere”.

”In plus, rolul dumneavoastra pentru apararea si pastrarea limbii romane este unul fundamental, lucru pentru care va sunt recunoscator si va indemn sa mergeti mai departe. Provin dintr-o generatie care a avut nefericirea sa cunoasca viata sub un regim absurd si criminal, care a incercat sa stearga valorile fundamentale ale comunitatilor. Pe ambele maluri ale Prutului traim cu cicatricele acestui trecut. De aceea imi exprim acum respectul pentru eroii care s-au jertfit pentru propasirea limbii romane”, a afirmat seful statului

Presedintele Romaniei a tinut sa transmita ”salutul cetatenilor romani, care, prin deciziile luate in decursul ultimilor ani, au aratat ca sprijina cu toata hotararea parcursul european al Republicii Moldova”.

”Pentru noi, drumul dumneavoastra catre Europa unita reprezinta o prioritate nationala. Avem, in acest moment, ca proiect politic asumat unanim – Presedintie, Guvern, Parlament – ideea de sprijin european pentru Chisinau. Subliniez angajamentul meu ferm in calitate de Presedinte al Romaniei de a sustine aceste demersuri, in baza prerogativelor functiei pe care o detin”, a afirmat presedintele Iohannis in discursul sau.

Citeste si:

Presedintele a tinut sa sublinieze si ”importanta efortului Chisinaului de a continua parcursul european”, transmitandu-le studentilor ca vor deveni, in urmatorii ani, vocea locuitorilor Republicii Moldova, fie ca vorbim despre politicieni, functionari ai statului, jurnalisti, cercetatori, activisti civici, reprezentanti ai mediului de afaceri”.

”In aceasta calitate, veti avea responsabilitatea decisiva de a conduce Republica Moldova in marea familie europeana. Astfel, elitele moldovenesti au marea sansa de a contribui la asezarea Republicii Moldova acolo unde ii este locul, in Uniunea Europeana, alaturi de Romania”, le-a spus Iohannis studentilor de la Universitatea de Stat.

Potrivit lui Iohannis, ”constructia unui viitor durabil nu poate fi insusita doar de catre cetatenii Republicii Moldova, ci trebuie asumata cu hotarare de Guvernul de la Chisinau, oricare ar fi acesta”.

”Una dintre marile provocari ale anilor urmatori este sa duceti la indeplinire reformele democratice incepute in tara dumneavoastra. Nu exista alta cale spre prosperitate si securitate decat a continua acest efort sustinut. Din nou, solidaritatea romaneasca se va manifesta prin impartasirea experientei pe care Romania a dobandit-o”, a precizat Klaus Iohannis.

Seful statului a mai mentionat ca in ultimii ani, Republica Moldova a facut eforturi importante pentru apropierea de Uniunea Europeana. ”Republica Moldova a reusit sa fructifice din plin statutul de membru al Parteneriatului Estic, obtinand anularea vizelor pentru cetatenii moldoveni si semnarea, alaturi de Ucraina si Georgia, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor. Acestia sunt pasi hotarati in vederea integrarii, dar nu si suficienti. De aceea eforturile trebuie sa continue”, a afirmat Iohannis.

”Traim vremuri tulburi, chiar la granitele noastre, o perspectiva care complica si mai mult stradaniile Republicii Moldova. Cred ca, in actualul context regional marcat de instabilitate, este de datoria Romaniei sa contribuie la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova. Pentru noi, sprijinul acordat Republicii Moldova nu se rezuma doar la cel institutional. Este vorba despre o adancire a cooperarii pe toate planurile, a relatiilor economice, a dialogului cultural si politic nu doar la nivel de stat, ci si intre comunitatile locale. De asemenea, trebuie sa sprijinim proiectele care conduc la cresterea independentei energetice a Republicii Moldova, pentru ca acest stat sa devina independent pana la capat”, a mai declarat Klaus Iohannis.