Legea, initiata de Guvern, include un singur articol, care anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate datorata dupa data de 1 ianuarie 2012, cand colectarea a fost preluata de catre ANAF, pentru mai multe categorii de persoane, printre care copiii pana la varsta de 18 ani si tinerii pana la varsta de 26 de ani, daca au fost elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, scrie Mediafax.

Pentru copiii care au implit varsta de 18 ani si tinerii in varsta de pana la 26 ani, contributia aferenta nu va fi insa anulata daca acestia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru aceste venituri.

Contributia va fi anulata si pentru tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care au provenit din sistemul de protectie a copilului. Daca insa acestia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura sau au fost beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii privind venitul minim garantat, strict pentru aceste venituri contributia nu va fi anulata.

Anularea contributiei va mai fi decisa pentru sotul, sotia si parintii care nu au avut venituri proprii si care se aflau in intretinerea unei persoane asigurate, persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, anumiti revolutionari, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, pentru veniturile acordate in baza legilor care li se aplica, pentru persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, femeile insarcinate si lauzele, daca nu au avut niciun venit sau au avut venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.

Citeste si:

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) lista persoanelor fizice aflate in evidenta casei care se incadreaza in aceste prevederi.

Procedura este explicata prin faptul ca, incepand cu 1 iulie 2012, din legislatia specifica de asigurari sociale de sanatate au fost preluate in Codul Fiscal, pentru a fi administrare de catre ANAF, contributiile de asigurari sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri impozabile din activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, din asocieri fara personalitate juridica, din cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si castiguri din jocuri de noroc, din alte surse, precum si contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu obtin venituri.

Nu au fost insa preluate si prevederile din Legea reformei in sanatate care stabilesc ca anumite categorii de persoane beneficiaza de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, fara plata contributiei, intrucat acestea vizeaza conditiile de realizare a prestatiilor care au fost si au ramas in atributiile Ministerului Sanatatii.

Astfel, in prezent, Codul Fiscal nu contine prevederi exprese cu privire la exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a unor categorii de persoane. Legea promulgata de presedinte a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional, in 30 iunie, fiind inregistrate 300 de voturi "pentru" si o abtinere.