Aproape 5.000 de soldati din 11 state NATO participa timp de patru saptamani, incepand de sambata, la "operatiuni aeropurtate multinationale simultane" in Germania, Italia, Bulgaria si Romania, a anuntat armata americana intr-un comunicat, scrie Mediafax.

"Swift Response 15 este cel mai mare eveniment de antrenament aerian al Aliatilor de pe continent de la sfarsitul Razboiului Rece", potrivit comunicatului armatei americane din Grafenwohr, sudul Germaniei. Exercitiul are ca scop sa ajute fortele de reactie rapida aliate sa actioneze in comun si sa "demonstreze capacitatea Aliantei de a mobiliza (trupe) rapid si de a actiona pentru mentinerea unei Europe puternice si sigure", precizeaza comunicatul.

Armata SUA a afirmat ca cea mai importanta parte a exercitiului se va desfasura la 26 august, cand avioanele de razboi ale Aliatilor vor lansa peste 1.000 de parasutisti si echipamente in zona poligonului de antrenament Hohenfels, din Germania. Manevre similare vor avea loc in aceeasi zi la baza de antrenament Novo Selo din Bulgaria.

La exercitiul care va dura pana pe 13 septembrie participa peste 4.800 de militari din Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Marea Britanie si Statele Unite. Potrivit comunicatului, aceasta este prima data cand Divizia a 82-a Aeropurtata a SUA actioneaza in Europa dupa misiunea de sprijinire a operatiunilor NATO in Kosovo in 1999.