Unul din denuntatorii din dosarul lui Sorin Oprescu sustine ca i-a dat mita acestuia un milion de euro, in perioada 2013- 2015, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare preventiva a edilului Capitalei.

Conform sursei citate, denuntatorul i-ar fi dat lui Sorin Oprescu cu ocazia fiecarei intalniri sume cuprinse intre 20.000 si 60.000 de euro.

"In total, in perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, dupa aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise in anul 2013 proveneau in proportie de 80% din mita pe care o incasa de la denuntatori pentru contractele incheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B., iar o alta parte provenea de la un contract mentionat incheiat de aceeasi institutie cu SC (.....) SRL", se arata in referatul procurorilor.

Denuntatorul le-a mai spus procurorilor ca sumele date, in 2014, edilului Capitalei proveneau de la lucrarile de la „apa si canal” efectuate la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), respectiv diferenta de la lucrarile de „gard” efectuate la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (CCBPB), de reprezentantii unei firme care a formulat denunt.

Oprescu a fost retinut de DNA, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce ar fi primit mita 25.000 de euro.

Citeste si:
Rise: Floreasca a irosit UN SFERT din banii pentru arsi
Rise: Floreasca a irosit UN...

Primarul general a fost dus, duminica, la ora 19.00, la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva. Potrivit DNA, edilul Capitalei a primit banii prin intermediul sefului unei institutii din Primarie, de la patru denuntatori.

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiti mita de Oprescu au fost gasiti asupra sa, iar o parte la locuinta acestuia.

Conform anchetatorilor, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea primariei si o persoana de incredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinsi de cei doi de la patru denuntatori pentru edil.

Citeste si:
Partenera lui Oprescu, instalata fara concurs manager la Universitar
Partenera de viata a lui...

Cum functiona grupul organizat din Primaria municipiului Bucuresti

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Oprecu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Avocatul sau, Alexandru Chiciu, a declarat ca a fost mandatat de Sorin Oprescu sa precizeze ca primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimanui, nici direct, nici prin intermediari, aparatorul aratand si ca acuzatiile de luare de mita ale procurorilor DNA sunt nefondate

"La o prima analiza a dosarului, pot spune ca acuzatiile DNA sunt nefondate. Ele se bazeaza pe "deductii" ale unor persoane, fapt inacceptabil intr-o asemenea situatie. Clientul meu m-a mandatat sa va spun ca niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiti de la denuntatori, iar domnul Oprescu nu stia provenienta lor. Era de datoria DNA sa clarifice mai bine acest dosar, nu sa arunce in arest un om, doar pe vorbele aruncate de alti inculpati", a declarat avocatul Alexandru Chiciu, citat de Mediafax.

Citeste si:
Primaria Bucuresti a refuzat colaborarea intr-un proiect de smart city
Titi Paraschiv, Siemens...

El a mai precizat ca nu este momentan in tara, dar de apararea primarului general al Capitalei se ocupa trei avocati din echipa sa.

Sorin Oprescu, nascut in 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicina Generala Bucuresti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR si apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, presedintele PSD Bucuresti, functie din care a demisionat dupa cateva luni, dupa ce a pierdut in fata lui Mircea Geoana competitia pentru functia de presedinte al partidului.

In aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Sursa foto: Mediafaxfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Spitalul Universitar, o bomba cu ceas. Medicii, cu pumnul in gura