Premierul Victor Ponta declara, luni, ca statul roman nu mai are nicio datorie fata de Fondul Monetar International (FMI), precizand ca Romania nu are nevoie "de niciun dolar si niciun euro imprumut" de la institutiile financiare internationale, potrivit Mediafax.

"Anul acesta terminam si nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar International. Am platit cu greu ceea ce s-a imprumutat si s-a cheltuit bine, prost, mai degraba prost, in 2010-2011 si Guvernul, impreuna cu liderii politici, va discuta despre oportunitatea si conditiile incheierii unui nou acord cu institutile financiare internationale. Romania nu are nevoie de niciun dolar si niciun euro imprumut de la FMI sau Comisia Europeana, dar acordul cu institutiile internationale, intr-o perioada framantata pentru regiune si pentru Europa, eu personal cred ca e un lucru bun, insa decizia va fi luata la nivel politic", sustinea Victor Ponta.

La inceputul lunii septembrie, premierul Victor Ponta declara ca va prezenta factorilor politici situatia economica a Romaniei, astfel incat acestia sa hotarasca daca se impune incheierea unui nou acord cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Citeste si:

"Vom prezenta stadiul discutiilor tehnice ale Guvernului decidentilor politici in ceea ce priveste incheierea unui nou acord cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Pot sa va spun, dupa trei ani si jumatate de prim-ministru, in toti acesti trei ani si jumatate am avut acord cu institutiile internationale si efectul acestor acorduri este unul pozitiv", afirma premierul, in Parlament.

Ponta a admis ca au fost beneficii de pe urma acordului, chiar daca nu a fost intotdeauna de acord cu el si le-a spus deputatilor ca va prezenta factorilor politici situatia generala, astfel incat decizia reinnoirii acordului sa le apartina. "Decizia politica pentru viitor trebuie luata de dumneavoastra, de decidentii politici, tinand cont de o situatie a Romaniei foarte buna, foarte stabila, dar intr-un context international care este din pacate instabil si incert", mai spunea premierul.