"Inteleg ca s-au transmis banii catre angajatii de la Regia Autonoma pentru Activitatea Nucleara (RAAN). Au ajuns astazi (n.r. - miercuri), era bine sa ajunga ieri (n.r. - marti) ca sa nu mai iasa oamenii in strada, dar bine ca ne facem treaba fata de ei", a declarat Victor Ponta la sedinta de Guvern, scrie Mediafax.

In ultimele zile, aproximativ 200 de angajati ai RAAN au protestat in fata platformei Romag Termo din localitatea Halanga, nemultumiti ca nu si-au primit salariile restante, protestatarii traversand in mod repetat soseaua pe o trecere de pietoni din zona, blocand traficul rutier.

Oamenii au huiduit, au facut zgomot cu vuvuzelele si s-au imbrancit cu jandarmii, cerandu-si salariile restante din luna mai, in conditiile preconizatelor disponibilizari incepand din 1 octombrie. Ei spuneau ca au aflat ca Guvernul a alocat suma de 25 de milioane de lei companiei, contravaloarea ultimei transe de apa grea care va fi preluata de stat de la RAAN, banii inca nu au ajuns in Trezoreria Drobeta Turnu Severin, iar salariatii se temeau ca suma respectiva va fi folosita pentru achizitia de carbune si materie prima necesara incalzirii orasului in aceasta iarna, si nu pentru plata salariilor restante.

Miercuri, Serviciul Rutier si Sectia de Drumuri Nationale Drobeta Turnu Severin au decis desfiintarea trecerii de pietoni de pe drumul national 67, unde au protestat angajatii RAAN, purtatorul de cuvant al IPJ Mehedinti, comisar Nicolae Lohon, spunand ca decizia a fost luata ca urmare a unei analize facute de Serviciul Rutier in cazul tuturor trecerilor de pietoni din judet.

Citeste si:

Intrebat daca desfiintarea trecerii de pietoni din fata platformei Romag Termo are vreo legatura cu protestele angajatilor RAAN care au blocat traficul rutier pe drumul national 67, traversand in mod repetat pasajul respectiv, seful Sectiei de Drumuri Nationale Drobeta Turnu Severin, Cornel Folescu, a spus ca cei care vor sa protesteze pot folosi alta trecere de pietoni care se afla la aproximativ o suta de metri distanta de cea desfiintata.

Protestele salariatilor de la RAAN au inceput in 13 iulie, de atunci avand loc mai multe actiuni pe platformele Romag Prod si Romag Termo, precum si mai multe marsuri. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015. Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie.

RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.