Senatorul Ioan Iovescu a declarat, vineri, ca, inca din anul 2013, s-a gandit la reducerea programului zilnic de lucru de la opt ore la sase ore, insa nu a gasit sustinere in partidul din care facea parte atunci, PPDD, potrivit Mediafax.

”Ideea este veche. Din 2013 ma munceste acest gand. E o penurie de locuri de munca si m-am gandit ca unii oameni trag la trei schimburi in opt ore si ce bine ar fi daca s-ar reduce programul. In prima faza m-am gandit la cei care lucreaza in trei schimburi. Am abordat in cadrul partidului aceasta problema, la PPDD, si nu am gasit nicio sustinere de niciun fel. Mi s-a spus ca cei de la Comunitatea Europeana nu permit asa ceva, ca pierdem investitorii ca - vezi, Doamne - nu mai vin, ca lucreaza prea putin muncitorii. Si am amanat, dar acum am prins puteri, cand am auzit ca Suedia aplica ideea, deci treaba cu Comunitatea Europeana nu mai sta in picioare, putem face asa ceva, doar sa avem vointa politica”, a declarat Iovescu.

El a adaugat ca, mai ales la sate, oamenii mai au de lucru si prin gospodarie si ca de cele mai multe ori acestia sunt ”agitati” la serviciu.

”Avantejele sunt multiple. Nu gasesc un dezavantaj, mai ales la niveul salarizarii noastre. Investitorii vin la noi pentru ca, mai ales, forta de munca este foarte ieftina. Un schimb platit, trei muncitori, cat poate sa ii coste? Randamentul sunt convins ca va fi mai mare, daca omul munceste doar sase ore. In administratia publica locala eu cred ca oamenii stau degeaba opt ore. Am vazut la comune, din experienta proprie, ca oamenii sunt agitati la sate si ar mai face ceva pe langa case, dar ei stau opt ore la serviciu. Suedezii spun ca in acest fel oamenii sunt mai fericiti, de ce nu am fi si noi mai fericiti? Sa poata oamenii sa aiba impartasire in cadrul familiei, sa poata sa se intalneasca, sa stea mai mult cu copiii, sa le dea educatie”, a mai spus Iovescu.
Parlamentarul a mai propus, de asemenea, majorarea salariului minim pe economie.

Citeste si:

”Pe langa acest lucru (program de lucru de sase ore – n.r.) sustin marirea salariului minim pe economie pana la 1.500 de lei brut. Am avut o intalnire cu domnul Gabriel Oprea si mi-a spus ca o sa discutam in cadrul partidului”, a mai declarat Iovescu. Senatorul de Timis a precizat ca va face un proiect de lege cu cele doua propuneri, dar ca trebuie stabilite clar si ”incompatibilitatile”.

”Vom face un proiect cum a fost cel cu primul loc de munca si care a trecut de Senat. Acest proiect (cel privind reducerea programului de lucru si majorarea salariului mimim pe economie – n.r.) trebuie sa il gandim, pentru ca pot aparea probleme. Oamenii vor avea posibilitatea sa lucreze cu jumatate de norma al doilea job, daca s-ar aplica ideea cu sase ore. Trebuie sa stabilim clar si incompatibilitatile ca unele job-uri din administratia publica, din finante, sa nu generalizeze incompatibilitati. De exemplu, mie mi se pare o mare scapare a legii ca parlamentarii sa poata sa pledeze in instanta contra statului roman. Mi se pare o mare incompatibilitate. Eu am lucrat ca instructor auto. Legea din 1966 era foarte simpla (Codul Rutier – n.r.). Asa vreau sa fie legile si acum”, a mai spus Ioan Iovescu.

Ioan Iovescu a fost ales senator de Timis in anul 2012 din partea PPDD, apoi a trecut la UNPR. El a ajuns parlamentar prin redistribuirea voturilor in acelasi colegiu uninominal in care a fost ales si Ilie Sarbu (PSD). In luna aprilie, Iovescu a solicitat ca la toate intrarile din Palatul Parlamentului sa fie expus "Noul Testament cu Psalmii".

"Subsemnatul Ioan Iovescu, senator ales in Colegiul electoral nr.4, circumscriptia electorala 37 Timis, va supun atentiei o solicitare de expunere la toate intrarile in Palatul Parlamentului a Noului Testament cu Psalmii, donat de catre Grupul International GIDEONS. In acest sens doresc sa dispuneti amplasarea unor suporturi la fiecare intrare pe care sa fie asezate cele doua tipuri, A5 si A6, cu mentiunea «Gratuit»", se mentiona in solicitarea senatorului.