PNL solicita Ministerului Educatiei, prin vocea vicepresedintelui Raluca Turcan, sa rezolve transparent si cat mai rapid problemele privind plagiatul doctoratelor si cartile detinutilor, avertizand ca va sustine Cabinetul Ciolos atat timp cat ''vor fi ajustate deficitele din educatie''.

Vicepresedintele PNL a transmis Guvernului si Ministerului Educatiei, prin intermediul unui comunicat de presa remis MEDIAFAX vineri, o lista de urgente pentru educatie in 2006 , conform Mediafax.

Astfel, PNL solicita Ministerului sa accelereze ritmul in care se fac licitatiile pentru manuale, sa deconteze integral profesorilor si elevilor navetisti sumele cheltuite pe transport in acest an, sa opreasca concursurile pentru functiile de conducere din inspectorate si scoli in acest an electoral, sa adopte Codul de Etica si Statutul Elevilor. De asemenea, elevii de clasa a XI-a si a XII-a trebuie sa primeasca, asa cum prevede Legea Educatiei Nationale 1/2011, integral manuale gratuite, atentioneaza Raluca Turcan.

PNL cere Ministerului Educatiei sa rezolve transparent si cat mai rapid problemele privind plagiatul doctoratelor si ale ''Academiilor din Puscarii'', se arata in comunicatul citat.

''PNL are incredere ca Executivul majoritar tehnocrat nu va repeta greselile facute de precedentele Guverne. PNL va fi un partener solid al Guvernului Ciolos atat timp cat vor fi ajustate deficitele din educatie. Fiecare zi de intarziere in rezolvarea acestor proiecte inseamna degradarea sistemului de invatamant romanesc'', avertizeaza Raluca Turcan.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului National al Rectorilor (CNR) sa solicite universitatilor o analiza punctuala a cazurilor in care profesorilor din respectivele institutii au dat recomandari pentru carti scrise de detinuti. O situatie centralizata a masurilor luate de fiecare universitate in parte va fi centralizata si transmisa pana la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educatiei.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, marti, ca a deschis dosar penal in cazul cartilor scrise de catre detinuti si face verificari privind favorizarea faptuitorului, fiind vizati profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

Tot marti, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca va propune Guvernului, in prima sedinta din februarie, emiterea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea articolului din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte

Sursa foto: Cherries / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Raluca Pruna cere demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader
Setari Cookie-uri