Fostul presedinte Traian Basescu a declarat sambata la Sibiu, ca Europa este afectata in prezent de o criza a migratiei ilegale, care a scapat de sub control si care nu are solutie, multi dintre lideri neasumandu-si decizii decisive,

“Europa este afectata de cateva crize in momentul de fata. Avem o criza de crestere economica. Dupa marea criza financiara din 2008, Europa nu a reusit sa se lanseze intr-o crestere economica solida. Avem o criza sociala. In Uniunea Europeana sunt 23 de milioane de someri, din care 60 la suta sunt tineri. Avem o criza a migratiei ilegale, scapata de sub control si fara solutie.'' a declarat, la Sibiu, Traian Basescu, in fata a peste 400 de oameni, membri si simpatizanti PMP, scrie Mediafax.

''Mai mult, aceasta criza a daramat piloni ai UE – Schengen si Acordul de la Dublin. Avem o criza de securitate, cu o Federatie Rusa tot mai agresiva la frontiera de est a Uniunii Europene si avem o criza de leadership politic. Europa cu aceste crize pe masa nu gaseste solutii la niciuna dintre ele pentru ca multi dintre liderii politici nu-si asuma decizii decisive”, a mai spus Traian Basescu.

Basescu a mai spus ca observand incapacitatea UE, statele incep sa actioneze la nivel national, acest lucru ducand la deprecierea Uniunii. „Aceste crize nu pot fi rezolvate cu o Europa care ingheata in statutul ei actual. Mai mult, statutul UE se depreciaza pe zi e trece pentru ca, statele observand incapacitatea UE de a rezolva problemele, au inceput sa actioneze la nivel national. Nu poti sta la nesfarsit cand vezi ca mama UE nu da rezolvare problemelor. Insa trebuie avut grija ca rezolvarea nationala fragmenteaza Uniunea Europeana si distruge si bruma de unitate care exista in interiorul UE”, a afirmat Traian Basescu.

Fostul presedinte a dat un exemplu in acest sens, vorbind despre Ungaria, care, potrivit lui Basescu, a actionat „ridicol” in cazul ridicarii gardurilor. „Vecinii nostri din Ungaria – nu ca am dorinta de a-i critica – dar ridicolul ridicarii gardurilor este un semn de exces si de rupere a acelei fibre subtiri care ne mai tine uniti cu atatea crize pe capul nostru. Singura formula a pacii drurabile pe continenul European este existanta UE”, a spus Traian Basescu. Situatia migratiei ilegale ar fi avut rezolvare daca statele ar fi actionat unuinal, in schimb, spune fostul presedinte, au fost lasati toti sa intre „ca o hoarda”.

„Cu totul alta ar fi fost situatia migratiei ilegale daca am fi avut o Politie unica a UE. Puteai sa deplasezi resurse umane dintr-o tara in alta si sa pui sub control accesul in tarile UE. Sa nu intelegeti ca spun sa le fi rasturnat barcile, Doamne fereste, dar ei au intrat prin Grecia si Italia, s-au dus... Nu stie nimeni cine a intrat, cum il cheama, de ce religie, cati copii au, de unde vin, daca a fost sau nu apropiat gruparilor teroriste. Nu stie nimeni nimic. Nu stie nimeni daca a venit cu toata familia sau, dupa ce ajunge in Germania cere sa i se aduca cei zece frati si zece surori. Au intrat si au pornit prin Europa ca o hoarda, iar Europa nu a fost capabila ca, la punctele de intrare sa stie cine a intrat”, a afirmat Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri