“S-a facut din «Cumintenia Pamantului» un soi de simbol national, in jurul caruia se construieste, pe bani publici, imaginea de «mare patriot» a tehnocratului. In zgomotul asurzitor al acestei campanii, alte lucrari de arta trec din patrimoniul statului catre diverse colectii private. In aceste conditii, ma vad obligat sa trag un semnal cu privire la alte opere de arta retrocedate care se pot pierde, precum cele din «Colectia Manu», a spus liderul PSD.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa explice motivele pentru care Guvernul Romaniei nu si-a exercitat dreptul de preemtiune si in cazul altor opere de arta, cum ar fi picturile din “Colectia Manu” care au fost scoase la licitatie, fara ca Guvernul sa raspunda la notificarea prin care era instiintat ca isi poate exercita dreptul de preemtiune pentru achizitia lor, desi era vorba despre picturi ale lui Theodor Aman, Constantin Daniel Rosenthal sau Gheorghe Tattarescum, iar suma totala a intregii colectii era mai mica decat in cazul “Cuminteniei Pamantului”.

”Am aflat cu ingrijorare din comunicatul de presa al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor despre mai multe picturi foarte valoroase pe care statul roman le-a pierdut, fara macar sa fi incercat sa isi exercite dreptul de preemtiune. E vorba de «Colectia Manu» din care fac parte mai multe picturi clasate in categoria «Tezaur». Acestea au fost retrocedate si scoase la licitatie, iar statul roman avea dreptul de preemtiune de achizitie, la fel ca in cazul «Cuminteniei Pamantului». Guvernul insa nici macar nu a catadicsit sa raspunda la notificarea pe care a primit-o in acest sens, ceea ce inseamna ca multe dintre ele s-au pierdut definitiv, intrand in colectiile private ale celor interesati”, a precizat Liviu Dragnea.

Acesta sustine ca dezinteresul aratat de Guvern ar demonstra ca subscriptia publica pentru opera lui Brancusi a fost ”o simpla actiune de imagine a primului-ministru, desfasurata pe bani publici.

Sursa foto: Agerpres Foto