Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca nu accepta propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh sa ocupe functia de premier, conform News.ro. Presedintele urmeaza sa faca declaratii pe acest subiect.

"Saptamana trecuta, cand am avut consultari cu partidele, PSD si ALDE, care au tinut sa vina impreuna, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poztitia de prim.ministru. Am cantarit cu grija argumetele pro si contra si am decis sa nu accept aceasta propunere. In consecinta, solicit coalitiei PSD-ALDE sa faca alta propunere", a declarat presedintele.

Propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh sa fie premier a fost facuta in 21 decembrie. Sevil Shhaideh, propusa de PSD-ALDE pentru functia de premier, are 52 de ani, este de religie musulmana, este absolventa de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat in Consiliul Judetean Constanta, institutie condusa, din 2004 si pana in vara acestui an, de Nicusor Constantinescu. In ultima declaratie de avere, ea a mentionat un apartament in Constanta, precum si mai multe proprietati din Siria ale sotului ei, Shhaideh Akram.

[UPDATE] Presedintele PSD, Liviu Dragnea, anunta, dupa consultari, ca social-democratii nu vor face alta propunere in cazul in care Klaus Iohannis o va respinge pe Sevil Shhaideh.

La intrebarile repetate privind posibilitatea refuzului, Dragnea a raspuns: "Am venit cu o singura propunere, daca va fi refuzata, ne vedem in alta parte". Dragnea nu a dorit sa comenteze varianta suspendarii presedintelui, spunand ca pleaca "de la prezumtia de buna credinta".

Ulterior, intrebat, la Antena 3, la ce s-a referit cand a spus "ne vedem in alta parte" daca presedintele nu va accepta propunerea ca Sevil Shhaideh sa fie prim-ministru, Liviu Dragnea a raspuns: "In primul rand la Curtea Constitutionala. Am spus ca voi utiliza toate mijloacele constitutionale si legale. Si am mai spus ceva in noaptea alegerilor - votul pe care l-am primit nu-l voi vinde, nu-l voi da cadou, nu-l voi tranzactiona si nici trada".

Avand in vedere ca nu exista o hotarare sau o decizie formala privind respingerea propunerii PSD-ALDE, ci doar o declaratie, social-democratii ar putea sa faca o contestatie la Curtea Constitutionala sub forma unui "conflict institutional de natura juridica", intre presedintele Romaniei si Parlament - in acest caz, majoritatea parlamentara care a propus-o pe Sevil Shhaideh. Astfel de motive au fost invocate in trecut in timpul mandatului lui Traian Basescu, atunci cand seful statului a respins variante de ministri, iar Guvernul, condus de Calin Popescu Tariceanu, a invocat existenta acestui conflict, ajungandu-se la o interpretare a Constitutiei. O alta varianta de a transa cazul la CCR este demararea unei proceduri de suspendare, care - desi nu este obligatoriu sa fie dusa pana la capat - ar presupune consultarea Curtii Constitutionale cu privire la motivele invocate, ceea ce ar face ca judecatorii sa se pronunte asupra cazului.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri