Deputatul liberal Marilen Pirtea considera ca deschiderea anului scolar sta sub semnul "improvizatiilor si dezinteresului", mentionand ca sute de mii de elevi vor incepe scoala intr-o cladire fara apa curenta, fara toalete, iar din 6.200 de unitati scolare peste jumatate nu detin autorizatie la incendii, scrie Agerpres.

"Asa cum ne-am obisnuit in fiecare an ca zapada ne surprinde, ne prinde nepregatiti, iata ca putem sa statuam an de an ca si inceputul anului scolar ne prinde nepregatiti. Dupa promisiunile guvernantilor PSD-ALDE ca in acest an scolar vom avea o abundenta, iata ca anul scolar debuteaza sub aceleasi marci ale improvizatiei, dezinteresului si insuficientei", a afirmat, duminica, la o conferinta de presa, Marilen Pirtea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Pirtea a spus ca persista fenomenul de ''neasigurare a standardelor sanitare'' in scoli si gradinite, numarul celor care nu au autorizatie sanitara de functionare sau au primit aviz negativ de la autoritatile sanitare fiind inca semnificativ.

Potrivit lui Pirtea, in jur de 4.000 de unitati nu detin avize sanitare. "Acest lucru inseamna ca sute de mii de elevi vor incepe anul scolar intr-o cladire fara apa curenta sau potabila, fara toalete - aproximativ 2.300 de scoli au toalete in curte -, cu risc crescut la cutremure, cu mobilier vechi sau neadecvat actului de studiu sau chiar fara gard", a afirmat Pirtea.

El a atras atentia si asupra neindeplinirii conditiilor impuse de normele de securitate la incendii. "La nivel national, din cele mai recente date ale Inspectoratului National pentru Situatii de Urgenta, din cele 6.200 de cladiri de scoli, 3.892 nu detin autorizatie de securitate la incendiu", a spus Pirtea.

Citeste si:
Coronavirus | Senatorul PNL, Vergil Chiţac, internat la terapie...
Coronavirus | Senatorul PNL,...

Acesta a avertizat, totodata, ca sunt prea multe greseli in noile manuale de clasa a VI-a, criticand monopolul editarii manualelor de catre Editura Didactica si Pedagogica.

Potrivit lui Pirtea, Ministerul Educatiei Nationale a decis sa solicite Editurii Didactice si Pedagogice (EDP) retiparirea in totalitate a manualului de Geografie de clasa a VI - a, iar directorul editurii a afirmat ca vor trebui retiparite aproximativ 148.000 de manuale, costul intregului proces fiind de 300.000 de lei.

El a subliniat ca sunt multe greseli si in manualul de Biologie de clasa a VI - a, dar si in manualele de Matematica si Limba romana au fost facute "erori stiintifice, exprimari neclare, greseli gramaticale".

"PNL a avertizat inca de acum un an ca manualul unic va fi o carte scolara de proasta calitate, atunci cand un manual este facut fara licitatie, fara concurenta, fara specialisti si fara un control temeinic", a mai spus Pirtea.

Citeste si:
Iohannis, elevilor la deschiderea anului scolar: Invatati, invatati
Iohannis, elevilor la...

In opinia deputatului liberal, manualele realizate de Editura Didactica si Pedagogica sunt mult mai proaste fata de cele realizate de editurile private.

De asemenea, el a aratat ca anul scolar incepe si cu un deficit grav de profesori titulari. "La nivel national, Ministerul Educatiei anunta ca sunt disponibile 30.000 de posturi care pot fi ocupate si in regim de plata cu ora. (...) Totusi, Sindicatul 'Spiru Haret' anunta o iminenta taiere de posturi, in jur de 1.000 de posturi pentru care se asteapta desfiintarea in preuniversitar: pierderea de posturi vine pe o lipsa cronica de profesori bine pregatiti, cat si de personal nedidactic competent", a adaugat deputatul liberal.

Pirtea a apreciat ca sunt conditii tot mai deficitare in privinta sigurantei in scoli, tot mai multe unitati de invatamant fiind lipsite de paza umana sau sisteme de supraveghere video, iar statisticile arata o evolutie ingrijoratoare a violentelor in scoli. Peste 10.000 de cazuri de violente intre elevi sau asupra elevilor sunt raportate anual la politie, a adaugat acesta.

Marilen Pirtea a mai spus ca a crescut foarte mult costul educatiei, acesta dublandu-se in 8 ani. "In 2018 suma pe care parintii trebuie sa o aloce suplimentar este dubla: 3.093 de lei anual", a mai spus el.

Citeste si:
Huawei România: Angajații cu copii au prioritate în a lucra de acasă
Huawei România: Angajații cu...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
COVID-19|Cioloș: Trebuie mai multă fermitate și claritate în aplicarea măsurilor
Setari Cookie-uri