Ce a vorbit Iohannis cu expertii Comisiei de la Venetia: Modificarile Codurilor favorizeaza politicienii cu dosare penale

Presedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o intrevedere cu expertii Comisiei de la Venetia, la Palatul Cotroceni. In cadrul discutiilor cu oficialii europeni, Iohannis a atras atentia ca modificarile aduse Codurilor Penale favorizeaza unii politicieni cu dosare penale.

Delegatia Comisiei efectueaza joi si vineri o vizita in Romania in cadrul pregatirii unei opinii privind modificarile recente aduse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, potrivit site-ului acestui organism consultativ al Consiliului Europei.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a primit joi, 13 septembrie a.c., delegatia Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia).

Intalnirea a avut loc in cadrul pregatirii avizului Comisiei cu privire la recentele modificari ale Codului penal si ale Codului de procedura penala adoptate de catre Parlamentul Romaniei. In acest caz, Comisia de la Venetia a fost sesizata de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei", potrivit unui comunicat de presa publicat de Administratia Prezidentiala.

Potrivit documentului, Iohannis a reiterat probleme pe care le ridica noua legislatie penala si a aratat ca modificarile aduse Codurilor Penale favorizeaza unii politicieni cu dosare penale, scrie Ziare.com.

Citeste si:
OFICIAL | Care sunt cele 26 de propuneri pentru funcția de ambasador
OFICIAL | Care sunt cele 26...

"In cadrul discutiilor cu membrii delegatiei Comisiei de la Venetia, presedintele Romaniei a apreciat expertiza tehnica a acestui organism, precum si importanta opiniilor exprimate de acesta atat in privinta Legilor Justitiei, cat si a Codului Penal si, respectiv, a Codului de Procedura Penala.

Presedintele Klaus Iohannis a reiterat, in cadrul discutiilor, principalele probleme ridicate de noua forma a legislatiei penale, asa cum a fost votata de catre Parlament. In acest context, presedintele Romaniei a aratat ca modificarile Codurilor Penale diminueaza predictibilitatea si dezechilibreaza sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale. Presedintele Klaus Iohannis a sustinut ca este inacceptabila distrugerea coerentei legislative", se mai arata in comunicat.

In plus, seful statului a mai spus ca modificarile risca sa compromita efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani.

"De asemenea, presedintele Romaniei a subliniat ca modificarile propuse de actuala majoritate parlamentara risca sa compromita efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani.

Citeste si:
Tudorel Toader scrie Comisiei de la Venetia: Am aparat justitia!
Tudorel Toader scrie Comisiei...

Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat ca implicarea si sprijinul expertilor Comisiei de la Venetia au rolul de a ajuta Romania sa aiba o legislatie performanta si moderna.

Cu prilejul acestei intalniri, membrii delegatiei au mentionat ca opinia Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala urmeaza a fi adoptata in cadrul Sesiunii Plenare din 19-20 octombrie 2018", conchide comunicatul.

Seful statului a vorbit miercuri, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Olandei Mark Rute, despre ajutorul oferit de Comisia de la Venetia, criticand pozitiile adoptate de Guvern si liderii PSD-ALDE care acuza ingerinte in treburile interne ale Romaniei.

"Ingrijorarile de la partenerii nostri trebuie luate foarte foarte in serios. Noi suntem impreuna in Uniunea Europeana si impreuna vrem sa construim o Uniune mai puternica. Si atunci, daca intr-o parte apar probleme care atrag atentia, este bine ca toata lumea sa reactioneze in ideea de a imbunatati intregul mers.

Citeste si:
Când vom putea merge din nou în vacanță. Ce spun experții
Când vom putea merge din nou...

Stiu ca in politica romaneasca sunt voci care acuza ca partenerii nostri se amesteca in treburile interne ale Romaniei. Aceasta abordare si aceasta evaluare este fundamental gresita.

Tocmai in virtutea faptului ca suntem impreuna in UE e obligatoriu ca atunci cand ceva nu merge neaparat asa cum ar trebui sa se atraga atentia. Aceste semnale trebuie luate foarte foarte in serios, cum de altfel trebuie luata foarte in serios si opinia unor actori avizati externi cum este de exemplu Comisia de la Venetia, care chiar in zilele urmatoare se va afla in Romania, nu pentru a ne critica, asta e un discurs populist gresit, oamenii vin ca sa ne ajute sa construim o legislatie mai performanta, mai moderna.

Anumite abordari populiste, prin care se arata ca cica ar veni unii straini sa ne invete cum trebuie sa ne randuim noi tara, le refuz clar si categoric. Noi suntem intr-o uniune a valorilor, noi dorim sa ne consultam cu parteneri bine intentionati care vin sa ne ajute. Aceste lucruri trebuie foarte bine intelese si sunt importante pentru noi toti. Nu putem sa fim parte dintr-o comunitate de valori si sa ne izolam fata de aceasta comunitate", a spus Klaus Iohannis.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri