Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, este plina de energie si foarte locvace. Si este abia la prima cafea din zi, spune ea, razand. Energia i se trage si datorita entuziasmului ramas de duminica, atunci cand, intoarsa in Baia Mare, unde a fost manager al Spitalului Judetean, a facut ceva atipic: a sarit cu parasuta. Recunoastem, ne-am folosit putin de energia ministrului pentru “a smulge” cat mai multe informatii despre starea de sanatate a…sistemului de sanatate.

Aflati intr-un birou foarte spatios de la Minister, intr-un spatiu relaxa(n)t, am discutat o ora (in cap) despre viitoare spitale, problematica majora a coruptiei si a infectiilor luate din unele spitale, dar si despre metehnele romanilor cand vine vorba de interactiunile cu doctori.

Aproape din start am picat de acord cu Pintea asupra faptului ca domeniul sanatatii ar trebui sa transceanda ORICE ambitie politica, orice partid, fiind de interes national si, in contextul in care Romania este “si, nu se pune problema, va ramane membra a Uniunii Europene” si in context international.

WALL-STREET.ro: Romania are 19 milioane de locuitori in tara din care din care 17 milioane sunt asigurati. Dintre cei 17 milioane de asigurati, sub 6 milioane sunt si contribuabili, restul de 10,6 milioane de oameni doar beneficiaza. Specialistii in politici de sanatate sustin ca sustenabilitatea cheltuielilor FNUASS pe termen mediu si lung este in pericol din aceasta cauza. Este suficient ceea ce se colecteaza pentru a acoperi toate cheltuielile?

Sorina Pintea: Sincer, avem sistemul pe care ni-l permitem, un sistem de asigurari sociale de sanatate. Din pacate, ce ofera sistemul nu este suficient. Mai mult, in plus fata de ce platesc asiguratii, venituri mai vin si din parteneriate cu Banca Mondiala, investitiile in infrastructura, si chiar si asa bucata din PIB alocata sanatatii nu este suficienta.

Eu nu sunt adepta grabei in sanatate, cand iei o initiativa legislativa trebuie sa ai simulari, sa stii efectele, bugetele.

Dar trebuie sa pornim discutia mai din spate, de la conditia romanului, a tarii. Romania are o populatie imbatranita, populatie neobisnuita cu medicul – in primul rand din cauza problemelor financiare, ba pentru ca medicul e prea departe, ba ca nu pot ajunge usor.

La noi, bolile grave se descopera in stadii aproape terminale si costurile per pacient sunt, deci, foarte mari. Preventia este ca si inexistenta! Medicina de familie, candva foarte bine cotata financiar, a scazut; am incercat sa refacem bugetul, dar timpul este scurt.

Cu alte cuvinte, sistemul trebuie privit in context, raportat la ce au romanii. Personal, eu am solutii, am discutat cu specialisti, bazandu-ma si pe ce stiu din practica.

W-S.ro: Ce solutii aveti, efectiv?
SP: Prin contractul cadru este definit pachetul minim, care cuprinde urgente medico-chirurgicale, sarcina si lauzie, boli cu potential endemic si asa mai departe, acopera aproape tot, si acesta este oferit fiecarui cetatean.

Pe langa acestea, exista pachete suplimentare, care, dupa parerea mea, ar trebui taxate, cum ar fi partea de recuperare de dupa spitalizare - sunt anumite servicii suplimentare care, teoretic, nu ar trebui sa nu intre nici in pachetul minim, nici in pachetul de baza. Astfel, un spital ar putea sa aiba venituri in plus. Am inceput sa facem simulari si cred ca in 2020 ar trebui ca acestea sa devina realitate; pilotul mai repede.

Pe aceasta tema am inceput deja sa discutam, sa facem o analiza cu simulari financiare. Codul de legi pe sanatate ar trebui sa iasa la sfarsitul anului, astfel incat sa cream un cod care sa nu poata fi modificat de fiecare ministru in parte. De exemplu, legea din 2006 a fost amendata de peste 1.000 de ori! Nu poti face asa sanatate, trebuie previziuni pe termen lung, ancorate in legislativ – legea preventiei, legea vaccinarii, legea tuberculozei, legea asigurarilor de sanatate, malpraxis, legea transplantului, legea sanatatii mintale.

Eu nu sunt adepta grabei in sistemul de sanatate, cand iei o initiativa legislativa trebuie sa ai simulari, sa stii efectele implementarii acestei legi, bugetele. Deci discutam continuu cu ONG-uri si cu mediul privat.

Acesta din urma este o parte importanta a sistemului de sanatate si din punctul meu de vedere NU concureaza cu sistemul public. Cele doua medii se completeaza.

Spaga, din pacate, nu o sa se rezolve atat de repede. Am sperat, este adevarat, dar eram constienta ca nu va inceta, desi din ce in ce mai multi medici refuza bani.

W-S.ro: Cum au fost afectate domeniile din sanatate in urma deciziei ca fondurile pentru finantarea cresterilor salariale pentru personalul medical sa fie majorat?
SP: Bugetul a crescut odata cu salariile, finantarea spitalelor ramanand aceeasi. Nu afecteaza in niciun fel nici achizitia de medicamente, nici de materiale - asa cum se tot spune.

Per ansamblu, efectul este unul clar pozitiv, aceasta majorare trebuia facuta.

W-S.ro: Care sunt cauzele exodului medicilor?
SP: Exodul are trei componente. In primul rand, si cel mai important, conteaza locul de munca. Fiecare medic isi doreste sa lucreze intr-un spital mare, intr-un centru universitar. Si daca nu gaseste orasele mari un astfel de spital, pleaca, se duce in strainatate. In al doilea rand conteaza…sau contau…salariile. In al treilea rand, medicii sunt interesati de dotarea cu aparatura medicala, plus echilibrul medicilor intr-un spital – un chirurg, oricat de bun ar fi el, daca nu are si un anestezist e degeaba, n-are ce sa faca.

Interviu cu ministrul Sanatatii, Sorina Pintea

W-S.ro: Recent, Viorica Dancila spunea ca medicii se bulucesc sa reintre in Romania…
SP: Am in inbox 38 de mail-uri in care sunt rugata sa le indic unde se pot reintoarce. Unii sunt dispusi chiar sa accepte posturi si in orasele mici. In Urziceni, de exemplu, este cerere foarte mare.

80% din managerii de spitale din Romania nu au ce cauta in acele functii.

Evident, exista si orase care inca au probleme in acest sens – Calarasi, Ploiesti, Giurgiu, printre ele. Multe spitale sunt, insa, sub gestiunea primariilor si fiecare ar trebui sa-si gestioneze situatia. Unii se descurca, sunt primari care ofera locuinte medicilor sau le platesc naveta, cum este in Dambovita, insa un medic este, in ziua de azi, scump. Noi nu facem medicina numai in orasele mari - Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara.

W-S.ro: Aveti date statistice, concrete, cu numarul de medici plecati?
SP: Estimarea care circula online ca la fiecare 6 ore pleaca un medic este complet exagerata. Din 2014 pana in 2017, au fost eliberate un numar de 12.733 certificate de conformitate si un numar de 6.781 de medici au solicitat documente pentru a profesa in strainatate.

Managerii de spitale trebuie sa se adapteze realitatii

W-S.ro: Unde gresesc managerii de spitale?
SP: Managerii trebuie sa adapteze structura spitalului la nevoia efectiva de servicii medicale. Exista, din pacate, primari care au ambitii complet in neconcordanta cu necesitatile reale ale unui spital.

In orasul X, un primar tine neaparat sa aiba cabinet de chirurgie vasculara, desi au 3-4 operatii pe an! Dar, na, dau bine in campanie asa… NU se incearca analize clare pentru corelarea investitiilor cu nevoile reale, astfel incat apar costuri mari, nejustificate, si realizezi dupa un an ca nu se observa nicio imbunatatire, ca pacientul tot nu vine la tine, ca ai facut o investitie mare complet degeaba.

Am cerut deci analiza pe fiecare regiune, sa vedem, in fapt, ce investitii sunt cu adevarat necesare.

80% din managerii de spitale din Romania nu au ce cauta in acele functii. O parte sunt medici, o parte sunt numiti din spectrul politic; de oriunde ai veni insa, trebuie sa fii constient de importanta job-ului tau si sa iti faci treaba! In orice partide politice sunt si buni, si rai. Macar sustineti-i pe cei destepti, cand vine vorba de un post atat de important!

Unde sunt cele 8 spitale promise de PSD in campanie?

W-S.ro: Cum evolueaza lucrurile pentru proiectele celor 8 spitale regionale? Din declaratiile anterioare am retinut ca vor fi trimise cereri de finantare pentru spitalele din Iasi, Cluj-Napoca si Craiova pana la finalul anului. Dar ce se intampla cu celelalte 5 spitale (Timisoara, Targu-Mures, Constanta, Braila-Galati, Brasov)?
SP: PSD si-a asumat, intr-adevar, 8 spitale regionale si unul republican. Trei vor fi finantate 50% cu fonduri europene. Pentru cele trei - Iasi, Cluj si Craiova - studiile de fezabilitate sunt in "faze terminale", daca pot sa ma exprim asa (rade). Pana in decembrie, Iasi si Cluj vor avea studiile gata, se vor depune actele la Bruxelles, in timp ce in situatia celui de la Craiova vom depune in primul trimestru din 2019.

Perioada de implementare este pana in 2023, costurile ridicandu-se la 450 de milioane de euro, cu TVA.

W-S.ro: Este o suma foarte mare.
SP: In suma intra si post constructie. De exemplu, o parte din paturile din viitoarele spitale vor fi luate din altele, judetene sau municipale. Acestea din urma vor ramane tot cladiri cu destinatie medicala, insa pentru a fi retransformate va fi necesar buget. De asemenea, pentru un proiect de spital regional ai nevoie si de drum, apa, canalizare, electricitate, toate cuantificate in sume de bani, insa investitiile sunt facute de autoritatile locale.

Interviu cu ministrul Sanatatii, Sorina Pintea

Constructia si dotarea implica o valoare estimata de 280 de milioane de euro, iar la licitatie aceste sume ar putea sa scada mult. Consider ca sunt preturi corecte, din punctul meu de vedere.

W-S.ro: Si celelalte cinci spitale?
SP: Primaria Brasov doreste unul regional, realizat impreuna cu BERD; saptamana aceasta va primi un ordin de ministru cu structura acestui spital. La Constanta va fi realizat printr-un parteneriat public-privat si BERD, iar celelalte trei vor fi propuse la finantare prin parteneriat public-privat.

Reusita principala a ministrului? “M-am apropiat de oameni”

Intrerup pentru putin timp discutiile pragmatice si o intreb pe Sorina Pintea care ar fi principala reusita a sa de cand a fost numita ministru, in urma cu noua luni.

“M-am apropiat de oameni. Relatia Ministerului Sanatatii cu pacientii este principala mea reusita. Pe langa actele normative, legea salarizarii (noi ne-am ocupat cu implementarea ei), faptul ca am tinut piept industriei farma in industria imunoglobulinelor este de asemenea o mare reusita, desi poate parea ceva simplu, dar este un semnal important pozitiv. Am reusit sa introduc molecule noi pentru pacienti pentru pacienti care au o patologie fara speranta.

Cu toate ca sunt ardeleanca, la mine lucrurile trebuie sa se desfasoare foarte repede, fiind vorba de viata si de moarte. Ce n-au inteles unii din minister sau colaboratori: pentru fiecare pacient, o saptamana este mult. Orice lucru poate inseamna viata, dar noi inca plimbam documente de la un etaj la altul, luam 1 milion de avize, nu stiu de ce ne este frica - daca nu furi, nu trebuie sa iti fie”, considera ministrul. “La romani, asumarea este un lucru greu…”.

W-S.ro: Si ca a venit vorba de hartii plimbate. Cum evolueaza informatizarea si interconectarea institutiilor publice?
SP: Colaboram bine cu MCSI. Am pus la punct un ghid de servicii eHealth, in valoare de 30 de milioane de euro, si in cadrul sau vom dezvolta servicii de telemedicina. Toate datele din sanatate vor fi interconectate, inclusiv registrele electronice de boala. Exista un contract semnat de doua saptamani, pe fonduri norvegiene, prin care cream registrul profesionistilor din sanatate. Vom putea afla, astfel, oricand, la orice ora, numarul de medici absolventi, inscrisi la facultati de profil, numarul celor care pleaca sau vin in tara. Aceste lucruri se intampla concomitent cu legea profesiilor in sanatate care va fi postata pe site-ul Ministerului chiar saptamana aceasta.

In martie am definit serviciul de telemedicina rurala care urmeaza a fi decontat de Casa de sanatate de la 1 ianuarie 2019.

W-S.ro: Pentru a reveni in prezent. Multi sustin ca spitalele publice ar trebui inchise si arse din temelii, din cauza microbilor.
SP: Infectiile asociate actului medical exista in toata lumea. La noi a pornit nebunia asta pentru ca nu s-a discutat aproape niciodata inainte de Colectiv de acest lucru.

Pe hartie, Romania are cea mai mica rata de infectii asociate actului medical, doar 1,4%, in timp ce Austria are 7,15%.

W-S.ro: De ce s-a ajuns aici?
SP: Pentru ca s-au facut indicatori de performanta la fiecare spital, si daca aveai multe infectii, erai penalizat. Asa ca nimeni nu raporta nimic sau unii manageri de spitale raportau o pondere foarte mica, departe de realitate.

Trebuie sa intelegem insa ca spitalul nu este un mediu steril. In realitate, eu spun ca infectiile sunt undeva tot la 7-8%. Exista insa un paradox aici, daca ramanem la comparatia cu Austria.

La noi, infectiile acestea se trateaza mult mai usor decat in Austria, pentru ca romanii au o rezistenta la antibiotice mult mai scazuta, neavand acces la cele mai noi tratamente. Nu avem deci mai putine infectii decat in vest, insa, noi fiind mai saraci, nu am avut bani de medicamentatie scumpa asa ca populatia nu a dezvoltat imunitate la ea.

De altfel, am si propus rezistenta la antibiotice ca subiect la presedintia Parlamentului European de anul viitor.

W-S.ro: Dar, totusi, sa fim realisti. Spitalele din Romania NU sunt, deseori, OK.
SP: Eu, ca ministru, nu pot sa ma duc in spitale sa sanctionez direct pe cineva. Directiile de sanatate publica, directorii de ingrijiri care trebuie sa se ocupe de proceduri ar trebui sa isi faca meseria! Important este ca fiecare dintre noi sa faca ce scrie in fisa postului. POT sa inteleg saracia, dotarile uneori deficitare, dar nu pot intelege cand vad mizerie pe jos!

Diferentele de preturi la o fasa sunt si de cinci ori intre spitale!

W-S.ro: Cu Gabriela Firea cum va intelegeti?
SP: (zambeste) Colaboram, este normal sa facem schimburi de informatii, de idei, dar spitalele din subordinea primariei sunt apanajul sau.

W-S.ro: Si problema spagilor? ETERNA problema?
SP: Spaga, din pacate, nu o sa se rezolve atat de repede. Am sperat, este adevarat, dar eram constienta ca nu va inceta, desi din ce in ce mai multi medici refuza bani.

Foarte multe lucruri depind de pacienti – daca nu dai, medicul nu ia! Din pacate, ne-am obisnuit inca din vremea comunismului “sa mergi cu ceva” la medic, sa nu mergi cu mana goala. Un prim pas in fata ar fi sa nu mergi cu bani, daca CHIAR simti sa te duci cu ceva. Mergi cu o floare, o ciocolata, cafea, dar NU cu bani!

La inceput mergeam si eu, incognito, la medici, acum insa au ajuns sa ma cunoasca si mi-e mai greu sa iau pulsul de la firul ierbii. Dar am eu sursele mele… (rade).

W-S.ro: Ce i-ati sfatui pe pacienti, in acest sens?
SP: Ii incurajez sa mearga la medicul roman si sa NU ii dea spaga. De asemenea, sa mearga in spitalele publice si daca constata ca ceva nu se respecta, sa sesizeze. Insa sesizarile sa fie REALE si indreptatite, deoarece deseori, sub impulsul momentului, pacientii se plang de lucruri care sunt normale, care nu incalca nicio norma. Iar sesizarile trebuie trimise managerului spitalului.

W-S.ro: Managerului? Alta varianta nu exista?
SP: Impreuna cu Asociatia Prietenii Spitalului, am facut la Baia Mare primul asa-zis “birou al pacientului”. Este o camera unde pacientii si personalul se intalnesc pentru a discuta despre problemele pe care le intampina clientii. Incercam sa implementam, cu finantare europeana, acest sistem in mai multe spitale din tara.

Pacientii nu au nevoie doar de o aplicatie mobila, cum este cea implementata in 2016 si care functioneaza, de rating, cat de comunicare imediata.

W-S.ro: In acest moment, au romanii la dispozitie toate medicamentele de care au nevoie, fie ele gratuite sau nu?
SP: Sincope in productie mai sunt, sunt si cauze obiective care nu tin nici de producator nici de noi, o revizie de exemplu. Dar statul roman trebuie sa isi faca stocuri in caz de urgente. Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat o lista a medicamentelor esentiale, care se presupune ca nu ar trebui sa lipseasca niciodata din stocul fiecarei tari, iar noi am extras de acolo medicamente si am numit-o Lista medicamentelor strategice, pentru ca nevoia de medicamente difera de la continent la continent. Este o lista cu stocuri minime astfel incat sa avem o baza de date clara.

W-S.ro: Cum decurg intalnirile intre autoritati si asociatiile de producatori de medicamente pentru realizarea unui nou mecanism de calcul pentru taxa clawback?
SP: Saptamana aceasta avem ultima intalnire, vom avea propunerile finale pe care le vom promova si i le vom propune doamnei prim-ministru. Sunt 15 propuneri si fiecare cu simularea financiara, pentru ca are un efect financiar si sa vedem care este cea mai buna propunere. Din aceste 15 propuneri sunt 3 propuneri agreate de toti, ma refer la Ministerul Finantelor, CNAS si reprezentatii big pharma - ARPIM si APMGR. Va fi o taxa clawback diferita pentru producatorii de medicamente generice fata de producatorii de medicamente inovatoare.

Cat ne costa coruptia din sanatate?

W-S.ro: La cat se ridica coruptia in sanatate? Milioane, zeci de milioane de euro…?
SP: (dandu-si scaunul pe spate) SUTE de milioane de euro. Si imi asum ce spun. Lucrand in sistem in trecut, stiu ce inseamna preturile si diferentele de preturi intre spitale, si modul de decontare, nu sunt o profana in materie.

Bani s-au investit in sistemul de sanatate, nu cati trebuie, insa si acestia n-au fost utilizati corespunzator. Deseori au fost investiti intr-un mod pompieristic, fara logica. Ministerul, Casa de Asigurari, Casa Judeteana, Directia de Sanatate Publica trebuie sa functioneze mana in mana, sa finantam transparent ce este nevoie, pe o anumita zona. Nu eram adepta centralizarii, insa de cand sunt ministru prefer asa.

De exemplu, diferentele de preturi la o fasa sunt si de cinci ori intre spitale!

La SEAP duci pretul pana in pod…nu stiu de ce…sa ai de unde fura!? Mai sunt diferente intre aparatura medicala achizionata. Si din pacate coruptie nu inseamna doar achizitii, asta-i poate cea mai MICA parte. Cea mai mare parte este legata de servicii medicale fictive, pe care le deconteaza statul roman, utilizarea capacitatilor de productie ale spitalelor in detrimentul publicului, pentru privat.

W-S.ro: Concret, ce inseamna asta?
SP: De exemplu, un pacient sta la terapie intensiva intr-un spital privat timp de 2 saptamani, apoi spitalul respectiv spune ca nu mai are ce sa faca, asa ca il trimite acasa. Insa de acolo intra la terapie intr-un spital public, unde sta legat la aparatura 6-8 luni, va imaginati ce COSTURI IMENSE sunt.

W-S.ro: Cum sta Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste absorbtia de fonduri UE?
SP: Suntem foarte mandri de ce facem aici. In 3 septembrie am depus un proiect pe sume retrospective – recuperarea investitiilor in ambulator si conexe, din 2014 pana in prezent. Valoarea este de 281 mil. de euro, din care finantat va fi 70%, sunt deja sume cheltuite.

Sunt 300 si ceva de proiecte si parteneriate, s-a muncit non-stop. Avem proiecte de screening deja incepute, unele in implementare. In aceste noua luni am pornit o gramada de proiecte cu Uniunea Europeana care nu se vor mai putea opri, chiar daca pica Guvernul!

W-S.ro: Se discuta in spatiul public, pornind chiar de la Liviu Dragnea, o distantare sau chiar iesire din Uniunea Europeana, RoExit…
SP: (foarte apasat, prompt) Nici nu se pune problema! Mai mult, ne pregatim intens pentru presedintie, si sanatatea este unul dintre cele trei obiective prioritare ale Romaniei!

Am fost la intalniri cu ministrii Sanatatii din Europa si suntem bine, e totul in regula. Am propus patru mari teme, toate in contextul sigurantei si mobilitatii pacientului. Mobilitatea e un concept nou, propunerea a fost sa incepem cu boli rare astfel incat un pacient sa poata fi tratat oriunde in Europa la fel, chiar daca pleaca din Romania.

Lucram de asemenea la un program pentru preventia degradarii dintilor la copii, un program de educatie dar si curativ, in care incercam sa angrenam orice cabinet dentar interesat.

Inainte de plecare, ne oprim putin pe culoarele Ministerului Sanatatii. Discutam putin, off the record, despre viitorul si importanta sanatatii in Romania, conlucrarea Ministerului cu alte institutii ale statului. Plecam ceva mai optimisti si nu putem spera decat ca acest ministru va continua sa isi ia in serios atributiile. Sanatatea, pana la urma, ne priveste pe toti si, asa cum spuneam la inceput, NU ar trebui sa aiba nicio culoare politica.

Este un mesaj care trebuie sa ajunga la urechile oricarui viitor Guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri