Schimbarile legislative care au intrat in vigoare la 1 ianuarie vizeaza salariul minim brut, acciza pentru tigarete, voucherele de vacanta, taxele de licenta platite de firmele de energie si gaze si operatorii telecom care detin licente 3G, 4G si 5G. Alte modificari importante se refera la regimul de lucru al zilierilor si prelungirea masurii de simplificare a TVA .

1. De la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut creste de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei, pentru angajatii fara studii universitare si la 2.350 de lei, in cazul angajatilor cu studii superioare care au o vechime in munca de cel putin un an. Salariul minim brut al angajatilor din constructii va fi majorat la 3.000 de lei, daca firma la care lucreaza acestia obtine minim 80% din venituri din constructii, in fiecare luna. Citeste aici mai multe despre valoarea salariului minim in 2019.

2. Acciza pentru tigari este redusa, intre 1 ianuarie 2019 si 31 martie 2019, la 372,73 de lei/1.000 tigarete, fata de 457,71 de lei/1.000 tigarete, cat este in prezent. Pana la data de 1 martie, ar trebui sa fie calculat un nou nivel care sa fie aplicat de la 1 aprilie 2019.

3. Toate amenzile vor fi virate intr-un cont unic, cu exceptia amenzilor de circulatie, pentru care sistemul este in faza de testare. Sumele incasate vor intra in bugetul local sau de stat in cel mult doua zile de la efectuarea platii.

4. Voucherele si indemnizatiile, inclusiv voucherele de vacanta acordate bugetarilor, sunt plafonate de la 1 ianuarie 2019, pana la finalul anului 2021, la nivelul existent la sfarsitul lui decembrie 2018.

5. Suprataxa aplicata consumului de date in cazul depasirii limitelor in roaming in spatiul UE/SEE scade cu 25%, pana la 4,5 euro/GB. Suprataxa pentru apelurile primite scade de asemenea, din data de 3 ianuarie, cu 7%, la 0,85 eurocenti/minut.

6. Angajatii din sistemul public vor primi o compensatie in timp liber pentru orele lucrate peste programul de lucru. Acestia vor beneficia, de asemenea, de vouchere de vacanta pana in 2021.

7. Masura de simplificare pentru TVA se prelungeste pana la data de 30 iunie 2022, in cazul urmatoarelor categorii: cereale si plante tehnice, certificate de emisie de gaze, energie electrica catre un comerciant cumparator revanzator, certificate verzi; telefoane mobile, tablete si laptop-uri.

8. Firmele din energie si gaze vor trebui sa achite o taxa de 2% din valoarea cifrei de afaceri pe care o obtin din licenta pentru aceste activitati. Anterior, contributia era de 0,08%.

9. De asemenea, operatorii telecom care detin licente 3G, 4G si 5G vor achita o taxa de licenta de 2-4% din cifra de afaceri din anul anterior, inmultit cu numarul de ani pentru care se acorda licenta.

10. Doar urmatoarele trei sectoare de activitate vor mai putea angaja zilieri: agricultura, vanatoarea, silvicultura, cu exceptia exploatarii forestiere, pescuitul si acvacultura. O firma nu va putea folosi un zilier mai mult de 25 de zile intr-o luna, iar zilierii nu vor putea lucra mai mult de 120 de zile, intr-un an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri