Dacian Ciolos si-a asumat intrarea Rosiei Montane in Patrimoniul UNESCO in 2021

Liderul partidului PLUS, Dacian Ciolos, si-a asumat in fata membrilor USR intrarea Rosiei Montane in UNESCO in anul 2021, in timpul discutiilor si negocieri finale care au avut loc, sambata seara, intre USR si PLUS, pentru constituirea aliantei electorale.

"Imi asum ca in 2021 Rosia Montana va intra in UNESCO!", a afirmat Dacian Ciolos in fata membrilor Comitetului Politic al USR, in urma unei intrebari adresate de senatorul USR de Cluj, Mihai Gotiu, conform Agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, parlamentarul USR vorbeste intr-o postare pe pagina sa de Facebook despre decizia luata de conducerile celor doua formatiuni politice de a candida cu o lista comuna la alegerile europarlamentare din acest an.

"In timpul discutiilor si negocierilor finale, l-am intrebat direct pe Dacian Ciolos daca in programul de guvernare cu care se vor prezenta (sau ne vom prezenta) in fata cetatenilor la alegerile din 2020, PLUS va sustine includerea Rosiei Montane in UNESCO si daca acest lucru se va intampla in conditiile in care vom castiga alegerile. Raspunsul a fost ferm si fara echivoc, in fata a peste o suta de membri ai Comitetului Politic USR si invitati din partid: 'Imi asum de acum!'", arata Mihai Gotiu.

Senatorul USR a detaliat istoricul luptei pentru includerea Rosiei Montane in UNESCO si modul in care acest lucru poate fi posibil in 2021, punctand faptul ca demersurile recunoasterii valorii exceptionale pentru istoria si cultura universala a patrimoniului de la Rosia Montana au pornit in jurul anului 2010 si au fost sustinute de specialisti din domeniu, din tara si strainatate, localnici si societatea civila.

Citeste si:
Ludovic Orban despre decizia în cazul Kovesi: CCR s-a compromis....
Ludovic Orban, premierul...

"Includerea Rosiei Montane in UNESCO a fost una din revendicarile majore ale protestatarilor din toamna anului 2013. In 2016, dupa ce guvernele anterioare au ignorat si/sau blocat initiativa, ministrul Culturii din Guvernul Ciolos, Vlad Alexandrescu, a preluat oficial initiativa, care a fost continuata de ministrul Corina Suteu. De dosar s-a ocupat direct Oana Bogdan, impreuna cu reprezentantii Institutului National pentru Patrimoniu (INP), fiind depus in ianuarie 2017, in ultima zi a Guvernului Ciolos", explica parlamentarul USR.

Mihai Gotiu sustine ca recomandarea ICOMOS, organismul de experti raportor pentru UNESCO in Romania, are valabilitate trei ani, adica pana in 2021, iar viitorul guvern va avea posibilitatea sa sustina includerea Rosiei Montane in UNESCO in vara lui 2021, fara alte demersuri suplimentare, dar si sa sustina dezvoltarea zonei pe baza valorificarii patrimoniului cultural si natural si transformarea Rosiei Montane intr-un model de dezvoltare durabila pentru Romania si Uniunea Europeana.

"Tot in timpul negocierilor, l-am intrebat (pe Dacian Ciolos, n.r.) daca protectia mediului este o prioritate pentru PLUS, in conditiile in care, cel putin din punctul meu de vedere, nu pot sa-mi inchipui ca exista politicieni care se gandesc cu adevarat la cum va arata Romania peste 20, 50 sau 100 de ani fara sa faca din protectia mediului o prioritate. In fata colegilor din USR, (Dacian Ciolos, n.r.) a afirmat ca programul de mediu la care lucreaza ma va face sa-mi doresc sa ma inscriu in PLUS. (...)", a mai scris Mihai Gotiu.

Sambata seara, forurile de conducere ale USR si PLUS au avut, la Bucuresti, ultimele negocieri legate de incheierea unei aliante electorale pentru participarea cu o lista comuna la alegerile europarlamentare, de pe 26 mai 2019. Protocolul de colaborare a fost adoptat la finalul zilei.

Citeste si:
COVID-19| PLUS cere Guvernului scutirea de TVA pentru echipamentele...
COVID-19 | PLUS cere...

Sursa foto: Agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Doi deputați PSD, amendați într-un fast food pentru că refuzau să poarte mască
Setari Cookie-uri