Referendumul pe justitie din 26 mai nu poate fi validat, pentru ca incalca si induce nevoia unor schimbari constitutionale, iar acest lucru nu este posibil, declara la RFI eurodeputata ALDE Norica Nicolai, candidata la un nou mandat in PE, scrie rfi.ro.

Norica Nicolai precizeaza ca ”ALDE considera ca acest referendum este unul electoral, el antreneaza modificari legislative. Sunt doua decizii ale CCR care ne spun ca nu este de admis un referendum care va duce la modificarea Constitutiei, pentru ca acolo Constitutia si legile reglementeaza o alta procedura. Ramane la latitudinea fiecaruia sa prezinte si sa voteze cu DA sau NU la acest referendum”.

”Eu am incercat sa explic cat mai clar aceste intrebari, dar este decizia fiecaruia dintre cetateni daca suporta acest referendum sau nu. As fi asteptat ca cei care l-au promovat sa vorbeasca mai mult, insa nici ei nu o fac. Vad in societatea romaneasca un dublu mesaj. Unii spun prezentati-va la referendum, desi de pilda la referendumul de familie nu s-au prezentat. Cred ca este in continuare o lipsa de respect fata de institutiile fundamentale ale democratiei si referendumul este unul dintre ele. Daca il utilizam doar din ratiuni electorale, fara sa ii dam suportul pe care il are in Constitutie si pe care il merita, ca o forma democratica de consultare a populatiei, cred ca discreditam si aceasta institutie, la fel ca si altele, care au cazut in derizoriu”, spune eurodeputata.

Norica Nicolai considera ca referendumul pe justitie din 26 mai nu poate fi validat: ”Din punctul meu de vedere, nu poate fi validat acest referendum, pentru ca el incalca si induce nevoia unor schimbari constitutionale si acest lucru nu este posibil”.

Intrebata de ce nu ar fi posibil ca parlamentarii sa deschida o dezbatere despre modificarea Constitutiei, eurodeputata ALDE a raspuns: ”Pentru ca in momentul de fata, Parlamentul nu are o majoritate care sa-i permita sa abordeze o reforma constitutionala. Avem niste reguli foarte clare”.

Cum ar fi ca politicienii...
Citeste si: Cum ar fi ca politicienii romani sa fie tratati ca cei suedezi?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Ponta se suceste: Vrea candidat comun PSD-ALDE-PRO Romania