Procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale pe numele lui Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, pentru savarsirea infractiunii de divulgare a secretului care pericliteaza securitatea nationala, in legatura cu publicarea protocolului de colaborare intre SRI si Parchetul General, relateaza Digi24.

Potrivi unor oficiali ai DIICOT, Valcov a fost pus sub acuzare inca din luna februarie, fiind citat de doua ori pentru a fi audiat.

Dosarul a fost deschis dupa ce Darius Valcov a postat pe Facebook, in august 2018, un protocol de colaborare intre SRI si Parchet, care avea caracter clasificat, referitor la "cooperarea pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin", incheiat in decembrie 2016.

Intr-un alt dosar deschis la Parchetul General si declinat ulterior la DIICOT, procurorii au dispus renuntarea la urmarirea penala fata de o grefiera, care ar fi fotocopiat protocolul si i l-ar fi dat Adinei Florea, in prezent procuror sef adjunct al Sectiei de investigare a magistratilor.

Pe 8 decembrie 2016, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat doua protocoale cu Serviciul Roman de Informatii, respectiv un protocol privind cooperarea pentru stabilirea conditiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor (nesecret) si un protocol privind organizarea cooperarii intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel secret).

Citeste si:
Dosarul lui Valcov, amanat pentru ca nu s-a publicat motivarea CCR
Dosarul lui Valcov, amanat...

Cu privire la cel de-al doilea protocol, Parchetul General arata ca, la 22 martie 2018, a initiat demersurile pentru declasificare si a solicitat SRI acordul in acest sens.

"Obiectul protocolului se refera la cooperarea privind infractiunile contra securitatii nationale, a infractiunilor de terorism si a infractiunilor savarsite de cadre militare ale Serviciului Roman de Informatii, sesizarea parchetului cu privire la infractiunile constatate de SRI si comunicarea de informatii in conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI si ale Codului de procedura penala. Protocolul si-a incetat efectele la 13.03.2017, prin acordul institutiilor semnatare. La aceeasi data, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Serviciului Roman de Informatii sa comunice daca mentine caracterul clasificat al documentului", explica Parchetul General.

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Darius Valcov, pus sub control judiciar de DIICOT