Presedintele Klaus Iohannis continua, miercuri, consultarile cu reprezentantii partidelor parlamentare pentru stabilirea "directiilor de actiune" necesare punerii in aplicare a referendumului pe justitie din 26 mai convocat de seful statului. Astazi, la Cotroceni sunt asteptati reprezentantii PSD, ALDE, PMP, ProRomania si ai minoritatilor nationale. Marti, au fost la consultari PNL, USR si UDMR, care si-au exprimat sustinerea demersurilor presedintelui Iohannis, conform Ziare.com.

UPDATE Reprezentantii ProRomania au cerut includerea in Constitutie a prevederii ca Romania este stat european.

Un referendum pentru modificarea Constitutiei in sensul aplicarii referendumului pentru Justitie convocat de Iohannis trebuie facut „imediat” dupa adoptarea prevederilor de catre Parlament, astfel incat „aceasta smecherie care a functionat odata” sa nu mai poata fi folosita pentru „distorsionarea” alegerilor, a declarat seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, dupa consultarile cu presedintele Iohannis.

„Modificarea trebuie facuta imediat dupa adoptarea de catre Parlament, in termenele prevazute de lege”, a spus Tariceanu.

Acesta a explicat ca i-a spus presedintelui ca ALDE este de acord cu interzicerea amnistierii si gratierii faptelor de coruptie, precum si cu interzicerea OUG pe legile Justitiei, dar are „rezerve foarte serioase” la extinderea dreptului de a ataca la CCR ordonantele emise de guvern.

Citeste si:
UDMR si-a desemnat candidatul la alegerile prezidentiale
UDMR si-a desemnat candidatul...

Tariceanu a precizat ca „nu toate solutiile la nivel de referendum necesita o legiferare de rang constitutional”. „Daca unele necesita solutionare constitutionala atunci ele trebuie adoptate cu trei patrimi in fiecare Camera, urmate de un referendum care trebuie organizat imediat dupa ce Parlamentul rezolva aceasta problema, nu cu ocazia unui alt rand de alegeri”, a spus liderul ALDE.

In opinia sa, acest referendum nu rezolva „problemele cu care se confrunta Justitia din Romania”, de la „ascultarea pe scara larga a telefoanelor”, protocoalele cu serviciile secrete, „abuzurile procurorilor” sau „presiunile serviciilor si procurorilor asupra judecatorilor”.

La finalul discutiilor cu presedintele Iohannis, liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat ca formatiunea sa vrea ca rezultatul referendumului sa fie transpus in lege. "PMP cere ca rezultatul referendumului sa fie transpus cat mai rapid in lege si sustinem acest demers in Parlament. Consideram de asemenea sa se tina cont si de referendumul din 2009. Credem ca aceasta institutie nu trebuie neglijata. Avem nevoie de un Parlament de 300 de alesi", a spus Tomac.

Totodata, el a spus ca l-a informat pe Iohannis ca PMP vrea doua zile de vot pentru diaspora si ca guvernul pregasteste o ordonanta de urgenta criminala.

Citeste si:
5 motive pentru care Guvernul Dancila ar trebui demis urgent
Motiunea de cenzura a...

"La discutii am informat ca PMP cere vot in doua zile pentru diaspora. Am si depus in Parlament o initiativa legislativa in acest sens. Vrem ca romanii din afara sa aiba timp sa voteze de sambata dimineata pana duminica seara.I-am mai spus presedintelui ca Guvernul nu a invatat nimic si am vazut in Parlament, la votul dat lui Tariceanu. Mai grav e ca la Palatul Victoria am vazut o OUG criminala, se pregateste un nou furt din banul public, si anume pensii speciale pentru alesii publici. I-am propus presedintelui sa analizeze organizarea unui nou referendum in care romanii sa spuna daca sunt de acord ca politicienii sa aiba pensii speciale. Noi consideram ca e un furt", a mai spus Tomac.

In ceea ce priveste motiunea de cenzura, Eugen Tomac a spus ca PMP o sustine, dar a facut apel la Opozitie sa se uneasca si sa vina in fata romanilor cu o alternativa, cu o varianta de guvern.

"PMP cere Opozitiei sa vina in fata romanilor cu o alternativa, cu un nume de premier, un nume de ministrru de Justitie, pentru ca acolo exista mai probleme, nominalizari pentru Externe, Sanatate, educatie. Vom vota motiunea de cenzura, credem ca Guvernul trebuia sa plece demult, dar pentru a fi convingatori, Opozitia unita sa vina in fata romanilor cu o alternativa buna. Avem nevoie de un mesaj de unitate clar", a subliniat Tomac.

Citeste si:
Barometrul Inscop: PNL, avans minor in fata PSD
Barometrul de Opinie Publica...

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Cine ar castiga alegerile daca ar avea loc in acest weekend